Min lokala hjälte

Morgonkollen: Flera bilbränder under natten

Totalt sju bilar eldhärjades på Jordbro centrums parkering natten mot tisdag.
Totalt sju bilar eldhärjades på Jordbro centrums parkering natten mot tisdag.
Södertäljebo greps efter våldsam attack på fotbollsarena, bilbränder i Husby och Haninge och i dag inleds We are Sthlm. Här är nattens och morgonens nyheter i Stockholm.

Bilbränder i Husby och Haninge:

Flertalet av de 47 fordon som fanns i ett parkeringsgarage på Oslogatan i Husby blev rökskadade i en brand natten mot tisdag, enligt polisen. Två av fordonen blev helt utbrända. Polisen ska ha hittat en flaska med brännbar vätska i garaget. En anmälan om grov skadegörelse är upprättad.

Lite tidigare under natten, vid midnatt, beordrades polis och räddningstjänst till Hurtigs torg i Haninge efter uppgifter om att bilar brann. Där blev totalt sju fordon brandskadade, enligt polisen. Ingen har gripits i fallet.

– Man misstänker att branden startade i en bil, och att den sedan spred sig till övriga sex bilar. Fem bilar bedömdes av vår patrull som totalförstörda. Mycket mer vet man inte i det här läget. Det blir väldigt svårt att utreda, säger Lars-Göran Rehn, operativ koordinator vid Haningepolisen.

En man som bor precis intill centrumparkeringen säger till Mitt i:

– Det är bara tragiskt, det är bara så tragiskt att det sker, säger han.

Södertäljebo greps efter attack mot målvakt:

Under en allsvensk fotbollsmatch på måndagskvällen, där Jönköpings Södra mötte Östersund på Stadsparksvallen i Jönköping, blev Östersunds målvakt Aly Keita attackerad av en maskerad man, rapporterar flera medier. Mannen tog sig in på planen, jagade Aly Keita och kastade honom till marken. En 17-åring från Södertälje greps misstänkt för misshandeln och anhölls under natten, rapporterar TT.

Moderat i Skärholmen föreslår samarbete med SD:

Moderaten Tapani Juntunen, ledamot i Skärholmens stadsdelsnämnd, tycker att Sverige ska minska flyktingmottagandet och ”på sikt gå över till ett renodlat kvotsystem”, rapporterar DN. I flera inlägg på Facebook förespråkar han ett samarbete med Sverigedemokraterna, enligt tidningen.

Lägsta tillväxttakten på tre år:

Ekonomin i Stockholms län uppvisar den lägsta tillväxttakten på tre år, rapporterar flera medier.

– Det är lite oroväckande att tillväxtmotorn Stockholm kyls av. Företagen är något mer pessimistiska och hushållen fortsätter att vara försiktiga, säger Andreas Hatzigeorgiou, chefekonom på Stockholms Handelskammare, till SVT Stockholm.

We are Sthlm har diskuterat killfria zoner:

Idag, tisdag, inleds festivalen We are Sthlm. Sommaren 2015 anmäldes 19 fall av sexuellt ofredande under festivalen. Enligt DN har We are Sthlm för interna diskussioner om att dela upp publiken i tjejer och killar. I år har festivalen fått 200 000 kronor mer i säkerhetsbudget och de runt 200 personerna i säkerhetsstyrkan har fått mer utbildning kring bemötande av sexuella övergrepp och andra brott, rapporterar DN.