Morgonkollen: Nazistmarsch väcker oro

Det finns risk för konfrontationer när Nordiska Motståndsrörelsen demonstrerar under parollen "Stoppa främlingsinvasionen!". OBS! Arkivbild.
Det finns risk för konfrontationer när Nordiska Motståndsrörelsen demonstrerar under parollen "Stoppa främlingsinvasionen!". OBS! Arkivbild.
Nazistmarsch i innerstan, knivmord på Södermalm, brand i hyreshus i Grimsta, klart väder under dagen med någon minusgrad.

Risk för bråk under nazistmarsch 

Klockan 11 idag lördag samlas cirka 500 personer med högerextrema åsikter i nordöstra hörnet av Kungsträdgården.

Nordiska Motståndsrörelsen arrangerar en marsch under parollen ”Stoppa främlingsinvasionen”. Marschen startar klockan 12 och man tågar till Mynttorget där tal kommer att hållas.

Samtidigt samlas tusentals personer på Sergels torg och Gustav Adolfs torg för motdemonstrationer. Bland motdemonstranerna finns AFA (Antifascistisk aktion) som bussar folk till Stockholm från Helsingborg, Malmö och Köpenhamn.

Det finns risk för oroligheter och polis och räddningstjänst har mobiliserat.

– Vi är förberedda och har tagit in extrafolk, säger Roger Sverndal, ledningsoperatör Storstockholms brandförsvar.

Läs mer: Polisen förberedd på oroligheter vid nazistmarsch

Läs mer: Skridskobanan håller stängt under nazidemonstration

Knivmord på Södermalm

Strax före klockan 02 natten till lördagen fick polisen larm om ett knivdåd i en lägenhet på Ringvägen på Södermalm. Där påträffades en man som var knivskadad i bålen. Han avled senare på sjukhuset.

En annan man som fanns i lägenheten greps för mord, och på söndagsmorgonen anhölls mannen.

Hoppade för att undkomma lågorna

På fredagskvällen klockan 17.30 tvingades en kvinna hoppa från andra våningen för att undkomma en brand i en lägenhet på Kanngjutargränd i Grimsta. Kvinnan fördes till sjukhus.

Mellan 10-15 personer evakuerades till en närliggande tvättstuga. Två hade andats in rök och fick hjälp i ambulansen.

Branden var fullt utvecklad och tog tid att släcka på grunda av glöd i träreglage ingjutna i betong.

Polisen utreder om det kan handla om allmänfarlig vårdslöshet.

Klart väder under lördagen

Väderrapport från SMHI gällande östra Svealand: Klart i norr och uppklarningen sprider sig söderut, ner över Sörmland. Kall morgon, på dagen från någon minusgrad i norr till något på plussidan i söder. Inatt bildas åter en del moln men i samband med klart 5-10 grader. Svag eller måttlig vind omkring väst.