Morgonkollen: Ett år sedan flyktingkrisen

Det har gått ett år sedan tusentals människor kom till Sverige. Mitt i har träffat några av dem. I Tensta ska knarklangare skrämmas bort av ett pip och Solna säljer Friends arena för 4 kronor. Det är några av lördagsmorgonens lokala Stokholmsnyheter.

Ett år sedan flyktingkrisen

För ett år sedan kom tusentals flyktingar till Sverige på kort tid. Nu har många av dem fått uppehållstillstånd och ska etablera sig i Sverige. Mitt i har träffat några av dem.

I Kallhäll i Järfälla bor 15-åriga Aman Dawit. Han kom ensam till Sverige och har nu fått en ny familj hemma hos Angelica Sandh

I två månader har Sam Alhaddad, 18 år, bott i ett kritiserat boende på Björknäs camping utanför Bro tillsammans med andra nyanlända. Nu får han äntligen flytta.

I Ursvik i Sundbyberg bor numera familjen Alsuliman. De kom från krigets Syrien för ett år sedan och vill nu bygga upp sitt liv i Sverige.

Tre knivrån på kort tid i Kista

På fredagskvällen inträffade tre knivrån i Kista på korttid. Vid halv sex-tiden på kvällen ska en man ha blivit rånad på sitt bankkort och på koden, av knivbeväpnade gärningsmän. En stud senare, strax efter klockan 20 utsattes en annan person för ett försök till knivrån av två maskerade män. Vid klockan 22.21 anmäldes ett tredje knivrån. En man ska då under knivhot ha tvingats att lämna ifrån sig sitt kontokort och koden. Några av rånarna ska sedan ha gått och tagit ut pengar, medan de andra gärningsmännen höll kvar offret.

Knarklangare ska skrämmas med ett pip

Ägarna till parkeringsgaraget i Tensta har installerat ett störande pipljud som ska skrämma bort knarklangare. Tanken är att ljudet ska vara så högfrekvent att det bara ska kunna höras av yngre personer, men ljudet ställdes in fel och störde hela Tensta centrum. Nu ska det justeras. Lyssna på ljudet här.

Säljer Friends arena – för 4 kronor

Solna stad säljer sin andel i Friends arena för 4 kronor till Faberge. Socialdemokraterna kallar affären med Friends för ”700 miljoner förslösade skattekronor”, medan Moderaterna säger att Friends varit ”värt mycket mer i form av en ny stadsdel, investeringar i infrastruktur, nya bostäder och arbetstillfällen”.

Skurar passerar i eftermiddag

Dagen bjuder på till en början soligt väder, men under eftermiddagen och kvällen kan någon skyr passera, enligt SMHI. Vinden blir frisk och temperaturen 3-6 plusgrader.