Mycket mer än Karljohan och kantareller i svampskogarna

Kremlor, blek taggsvamp, citrongul slemskivling, svamp är betydligt mer än kantareller och Karljohan, enligt svampexperten Mattias Andersson.
Kremlor, blek taggsvamp, citrongul slemskivling, svamp är betydligt mer än kantareller och Karljohan, enligt svampexperten Mattias Andersson.
Ängschampinjonen har bruna skivor till skillnad från den vita flugsvampen.
Ängschampinjonen har bruna skivor till skillnad från den vita flugsvampen.
Citrongul slemskivling.
Citrongul slemskivling.
Blomkålssvamp, en delikatess.
Blomkålssvamp, en delikatess.
Man kan hitta gula kantareller långt in på hösten.
Man kan hitta gula kantareller långt in på hösten.
Delar av dagens svampskörd.
Delar av dagens svampskörd.
En ung Karljohansvamp.
En ung Karljohansvamp.
Mattias Andersson är ordförande i Stockholms Svampvänner.
Mattias Andersson är ordförande i Stockholms Svampvänner.
Svampexperten Mattias Andersson smakar sig fram genom skogen. Det är dock inget han rekommenderar lekmannen.
Svampexperten Mattias Andersson smakar sig fram genom skogen. Det är dock inget han rekommenderar lekmannen.
Kantareller och Karljohan i all ära men det finns faktiskt fler 3-stjärniga matsvampar att lägga i korgen - som mandelkremlan. Vi hängde med mykologen Mattias Andersson ut i skogen.

Sensommarsolen gassar från en klarblå himmel när vi traskar in i den gamla blandskogen. Här växer unga träd sida vid sida med gamla och naturen är lite så där huller om buller som svampar älskar.

Här, vid Skavlötens motionsgård i Täby, har mykologen, tillika ordförande i Stockholms svampvänner Mattias Andersson traskat mycket som barn, uppvuxen i som han är.

Nu ruskar han på huvudet och konstaterar att det regn som nyligen föll över Stockholm nog inte var tillräckligt och att det egentligen är lite för torrt i markerna.

– Man vill ha rotblöta. När det inte regnar så mycket så suger träden upp allt vatten på en gång, säger han.

Ett knep när det varit torrt under en period är annars att leta efter svampen i norrlägen och i mossrika marker, eftersom mossa förmår att bevara fukt.

Men nu hinner vi knappt sätta fötterna på kammossan innan den första svampen dyker upp – en kantkremla, vackert fläskfiletfärgad med en tydlig ljusare kant runt om.

– En väldigt bra matsvamp, konstaterar Mattias Andersson.

Liksom den lite ljusare mandelkremlan.

Många är vi nog som tar det säkra före det osäkra och mest letar efter kantareller och Karl-Johan i skogarna. Det är bra att känna till flera sorter. Då är man inte så beroende av att hitta en viss art, utan tar det man hittar, menar Mattias Andersson.

– Mandelkremlan är minst lika god som kantarellen, säger han.

Det gäller dock att veta vad man gör. I somras insjuknade två utländska kvinnor sedan de av misstag tillagat och ätit vit flugsvamp. Ofta förväxlas den med snöbollschampinjonen, trots att flugsvampen har vita skivor och champinjonen bruna.

– Jag har sett jättemånga konstiga förväxlingar. Det bästa är att gå en svampkurs och skaffa sig kunskap, säger Mattias Andersson.

Även de goda kremlorna kan förväxlas med den giftiga röda flugsvampen som normalt har vita prickar, men även kan uppträda enfärgad.

Det finns dock några särskiljande drag även här, enligt vår svampexpert.

Den röda flugsvampen har en ring på foten och en tydlig strumpa – som en klump längst ned på foten, som är lite trådig när man bryter av den. Kantkremlans fot däremot saknar strumpa, är fastare i köttet och går tvärt av.

Vi traskar vidare bland granar och tallar och stöter på ytterligare en rad goda matsvampar, blek taggsvamp, citrongul slemskivling med sin karakteristiskt gula fot och så en riktig delikatess.

– Kolla en blomkålssvamp, utbrister Mattias Andersson.

Den ser ut en korsning mellan ett blomkålshuvud och en tvättsvamp och växer långt ner på en tallrot.

– Mm den har en så karakteristisk doft, riktigt aromatisk, säger Mattias med näsan i svampköttet

Innan vi är tillbaka på parkeringen hittar vi även de lite mer eftertraktade svamparna, en ung Karl-Johan, en gul kantarell och så en ängschampinjon.

– Det blir nog en soppa eller en svampmacka ikväll. Karl Johan är jättefin att steka lite hårdare i olja

så blir den lite fastare i konsistensen, säger Mattias Andersson och sneglar ned i svampkorgen.

Fakta

Fira svampens dag på Naturhistoriska

Svampens dag firas på söndag den 4 september vilket uppmärksammas på olika sätt runt om i länet.

Nästa helg, på lördag och söndag klockan 11-16 är det svamputställning på Naturhistoriska riskmuseet.

Svamppedagoger kommer att finnas på plats för den som vill lära sig mer.

Det finns även möjlighet att ta med sig svamp och få den artbestämd.