Min lokala hjälte

Risk för svininfluensa: Ber unga vaccinera sig

Influensavaccin
Snart drar influensasäsongen igång. Förra året vaccinerade sig närmare 200 000 personer i Stockholms län.
Influensasäsongen är på gång.
I år uppmanas även unga och friska att vaccinera sig.
Anledningen är förra årets tuffa smitta av svininfluensa.

Inför årets säsong talas det om främst två influensor som skapar epidemier, så kallade A-typer. Det är svininfluensan och en variant av Hongkong-influensan.

– Svininfluensan kommer inte varje år men när den gör det ser den i stort ut som den 2009, säger Åke Örtqvist, smittskyddsläkare i Stockholms län.

– Den andra är en släkting till gamla Hongkong-influensan som vi hade på 60-talet, men den cirkulerar i varierande utseende.

Förra årets influensasäsong var ovanligt intensiv. Det skriver Stockholms läns landsting i en sammanfattande rapport.

Det berodde på att svininfluensan spred sig bland yngre och även friska personer. I fjol insjuknade runt 1000 personer i Stockholms län så svårt i influensa att de behövde vård på sjukhus.

Åke Örtqvist

Åke Örtqvist, smittskyddsläkare i Stockholms läns landsting.

Vanligtvis ses personer över 65 år, gravida och de med en kronisk sjukdom (som kol eller diabetes) som riskgrupper. Men i år ska vården rikta ett extra budskap till dem som vanligtvis inte uppmanas att vaccinera sig.

– I år ska vi trycka lite mer på att vem som helst kan må bra av att vaccinera sig. När det gäller den här typen som drabbar yngre så kan också personer som tidigare varit helt friska bli svårt sjuka, säger Åke Örtqvist.

Vilken influensa som faktiskt får störst spridning under säsongen går inte att säga nu. Det senaste halvåret har epidemierna på södra halvklotet sett väldigt olika ut.

– Om det blir den ena eller den andra influensan är bara en gissning. Det går inte att förutsäga, säger Åke Örtqvist.

Fakta

Tuff influensa 2015/2016

Förra årets influensa var extra svår, både i Stockholm och i hela landet. Folkhälsomyndigheten skriver i en rapport att det var en ”signifikant överdödlighet i åldersgruppen 15-64 år” under vecka fyra och sex i början av 2016.

En siffra på hur många i Stockholms län som dog i influensan har landstinget inte. Folkhälsomyndigheten skriver i sin rapport att 255 personer i Sverige dog inom 30 dagar av influensan i fjol.

Statistik från Stockholms läns landsting för i fjol visar att flest personer över 65 år vaccinerade sig i Danderyd (62 procent av kvinnorna, 60 procent av männen) och minst antal personer över 65 tog vaccinet i Rinkeby-Kista (38 procent av kvinnorna, 39 procent av männen).

Totalt vaccinerade sig 182 905 personer över 65 år i Stockholms län förra influensasäsongen, och 17 819 personer under 65 med en kronisk sjukdom.