Stor blodbrist i Stockholm

Sjuksköterskan Pooneh Piroozi hade fullt upp på blodbussen i måndags.
Sjuksköterskan Pooneh Piroozi hade fullt upp på blodbussen i måndags.
Just nu är det akut brist på blodtypen 0- som går att ge till alla.
Just nu är det akut brist på blodtypen 0- som går att ge till alla.
När många ligger sjuka i influensa och vinterkräksjukan drabbas Stockholms blodlager hårt. Nu jagar Blodcentralen blodgivare – via sms.

Varje dag går det åt omkring 100 liter blod till patienter i Stockholms län. Blodet används bland annat till patienter med cancer som behöver fylla på med röda blodkroppar för att orka sin tuffa behandling.

Större delen av året är det inget problem då det är balans i blodlagret. Men just nu råder det brist.

Många är sjuka

– I nuläget behöver vi inte ställa in några operationer på grund av blodbristen, men om det blir värre så kan de bli så, säger Karolina Blom-Wiberg, kommunikationsansvarig Blodcentralen.

Anledningen till blodbristen är att många blodgivare är sjuka, antingen i vinterkräksjuka eller influensa och som inte kan ge blod. Dessutom har många varit på utlandssemester, och då måste man vänta mellan fyra veckor och sex månader innan man kan ge blod.

– Det har också varit många röda dagar, och varje röd dag innebär ett avbräck av införsel av blod, säger Karolina Blom-Wiberg.

När Mitt i besökte blodbussen i Marievik, vid Liljeholmen, under måndagen var det många blodgivare som besökte bussen. Men trots det krävs mer för att få balans i blodlagret.

Sms:ar till blodgivare

När det blir blodbrist börjar Blodcentralen med att sms:a ut till registrerade blodgivare för att få dem att komma in. I andra hand ringer de upp registrerade blodgivare med ovanliga blodtyper. Men om inte det räcker blir de tvungna att köpa in blod från andra landsting.

– Det har vi inte behövt göra än, men förra året vid den här tiden gjorde vi det, säger Blom-Wiberg.

Akut brist

Allra viktigast just nu, menar Karolina Blom-Wiberg, är att de får in blod av typen 0-. Den är universal och kan användas till alla blodgrupper. Enligt hemsidan geblod.nu är det akut brist just på den blodtypen.

– Det går aldrig att helt förutspå åtgången eller veta när det behövs extra mycket. Men vi har nivåer som vi vill ligga på, som vi inte når upp till i nuläget, säger Karolina Blom-Wiberg.

– Det vi behöver nu är att så många stockholmare som möjligt tar steget och blir blodgivare. Det tar inte lång tid och gör otroligt stor nytta, säger Karolina Blom-Wiberg.

Fakta

Blodtyper som behövs

Akut

  • 0-
  • AB-

Lågt

  • 0+
  • A+
  • A-
  • AB+

Ok

  • B+
  • B-

Status på blodlagret i Stockholms län den 17 januari 2017. För uppdaterad status gå in på geblod.nu.

För att lämna blod måste man vara under 60 år gammal.

Källa: geblod.nu