Min lokala hjälte

Trafiklandstingsrådet: Nya tester av plattformsväggar ”i närtid”

Ett "fullskaligt" test av plattformsväggar i tunnelbanetrafiken är på gång.

Testet ska presenteras "i närtid", enligt trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M).

Mitt i kunde tidigare i dag berätta att landstingets trafiknämnd, på sitt nästa möte, tar ett steg mot att bygga plattforsväggar längst alla stationer på den röda linjen.

Då ska politikerna ta ett inriktningsbeslut med målet att införa helautomatisk drift av hela röda linjen fram till 2025, där plattformsväggarna också ingår.

Enligt trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) kommer inriktningsbeslutet att godkännas som planerat på mötet. Men det återstår ännu ett tag innan det hela är spikat i nästa steg – ett så kallat genomförandebeslut.

– Det som viktigt att signalera är att inriktningsbeslutet innebär att man börja borra i tidsplaner och budgetar. Det är först vid genomförandebeslutet det är klart, säger han.

Men plattformsväggar kan komma till t-banan tidigare än så, men i mindre skala. I utredningen som ligger till grund för projektet rekommenderar trafikförvaltningen att man testar väggarna i skarpt läge på två hållplatser – en inomhus och en utomhus – innan man går vidare.

Och ett test är på gång, enligt Kristoffer Tamsons som dock inte vill ge några detaljer kring det.

– Jag ser framför mig att jag, i närtid, ska kunna presentera ett förslag på hur vi går vidare i ett test av plattformsdörrar. Jag får återkomma till det när förslaget presenteras.

– Man skulle kunna kalla det ett fullskaligt test, säger han.