ANNONS

Tre nyheter som tog Upplands-Bro ut i världen

Hjältar, robotar och dubbelmordet i februari – det är ett axplock av tillfällen då Upplands-Bro omnämnts i internationell media.
Hjältar, robotar och dubbelmordet i februari – det är ett axplock av tillfällen då Upplands-Bro omnämnts i internationell media.
På senare tid har Upplands-Bro kanske vant sig vid att uppmärksammas i riksmedia. Men vi på Mitt i vill påminna om tre tillfällen som går bortom Uppdrag granskning och SVT Nyheter Stockholm – och hela vägen ut i världen.
ANNONS

#1 Mitt i utsåg Faruk Yildiz till lokal hjälte 2019

När vi hälsade på Faruk i grillbaren fanns två turkiska journalister från nyhetsbyrån AA på plats. Varje steg av vårt besök hos den lokala och mycket stolta hjälten i Bro dokumenterades, men vad som väntade i antalet publiceringar efteråt förstod vi nog inte.

Faruk Yildiz Min lokala hjälte 2019 i Upplands-Bro

Turkiska journalisterna Orhan Karan och Atila Altintas, fanns på plats då Mitt i:s Niklas Loman kom för att gratulera Faruk Yildiz till hjältetiteln. Foto: Åsa Sommarström

Minuter efter att Faruk tagit emot en blomsterkvast, diplom och lyckönskningar började det dyka upp artiklar på turkiska som nämnde ”Mitt i”, ”Upplands-Bro” och ”Hjälte”.

Mina damer och herrar – Farfar Faruk är Bros lokala hjälte 2019

Vi fick ta Google translate till hjälp.

”Mitt i Stockholm tidningen organiserad av allmänheten och bestämd av rösterna i tävlingen, var den kandidat som fick flest röster.”

ANNONS

Njaaa, där blev det kanske inte helt rätt Herr Google, men stort grattis igen till Faruk!


#2 Den fördomsfria rekryteringsroboten Tengai

När kommunen berättade att den fördomsfria rekryteringsroboten Tengai skulle hjälpa dem att rekrytera en ny digitaliseringssamordnare så riktades världens ögon ännu en gång mot kommunen.

Turkisk media var även den här gången snabba på att uppmärksamma robotens nya uppdrag.

Tengai och Sinisa Strbac, rekryterare och robottränare på företaget TNG. Foto: Åsa Sommarström

Tengai då Mitt i träffade henne under våren 2019. Foto: Åsa Sommarström

Ännu en gång får vi återvända till Google translate, men vad säger egentligen den här översättningen om projektet?

Här möter rekryteringsroboten Tengai Mitt i:s reporter

Bodyless byst kan få många olika personlighet. Tengai förväntas sätta ett exempel i en snar framtid för att stödja arbetslösa intervjuer med kandidater i jobbintervjuer.”

Sugen på att minnas tillbaka till Tengais storhetstid i kommunen? Häng med när Mitt i:s reporter mötte henne i våras och lät sig intervjuas.


#3 Dubbelmordet i Bro

Våra grannländernas medier, både norska och danska, skrev om Upplands-Bro i samband med dubbelmordet som inträffade i Bro i februari. Än så länge har polisen inte löst dubbelmordeti. Under sommaren lades förundersökningen mot de misstänkta ner och de släpptes på fri fot.

Skjutning BRo

Polisens avspärrningar efter dubbelmordet i februari. Foto: Leon Hansén