Nyinflyttade bjöds på rundtur

Pia Sandhagen och hennes familj flyttade till Täby i februari. Förra helgen guidades de runt i buss tillsammans med ett 100-tal andra nyinflyttade.

Alla nyinflyttade Täbybor hade fått en inbjudan att delta i den guidade bussturen för att kunna bekanta sig med sin nya hemort. Tre bussar rymde över 100 personer och några av Täbys politiker och tjänstemän fungerade som guider.

Pia Sandhagen, hennes man och deras 8-åring följde med. 11-åringen stannade hemma. De flyttade till Skarpäng från Kista där både Pia och hennes man arbetar.

– Vi hade egentligen tänkt på Sollentuna men hittade inget som passade där. Vi letade länge efter ett hus med tomt och när vi kom till Skarpäng föll vi direkt. Det var som att komma till Bullerbyn.

Den enda nackdelen jämfört med Kista är kommunikationerna.

– Där är det lättare att komma in till stan med tunnelbanan.

Familjen har fått skaffa en extrabil för att Pia och hennes man ska kunna ta sig till sina arbeten. Båda barnen har bytt skolor.

– Vi är jättenöjda med dem och med barnens lekmiljö.

Under rundturen förra helgen passerade bussarna förbi Näsby slott, Näsbypark, Hägernäs, galoppfältet, Täby centrum, Arninge och Täby kyrkby. I Rönninge by blev det fikapaus.

– Vi fick en del tips och idéer. 8-åringen hade just sett Estrid-dockan på biblioteket med skolan, så det var intressant att höra mer om henne och om Jarlabanke.

Hon tyckte också att det var intressant att höra om byggplanerna.

– Galoppfältet är så stort. De berättade om stadsplaneringen och hur det är tänkt att Täby ska växa och hur man nu försöker bygga upp en stadskärna.

Kommunalrådet Leif Gripestam (M) var en av guiderna i bussarna, dock inte i den som Pia åkte i.

– Det var verkligen jättetrevligt. Det är ju en speciell känsla att guida runt nya Täbybor. Efter alla år som jag har varit en aktiv Täby- politiker så känns det som att jag har personligt ansvar för kommunen.

Fick du några frågor du inte kunde svara på?

– Jag fick inte så många frågor faktiskt. Jag satt ju längst fram i bussen och berättade om vad vi åkte förbi men under fikapausen fick jag frågor om hur snabbt Roslagsbanan utvecklas.

Han säger att det är omkring 4 000 personer som flyttar till Täby varje år och fler lär det bli när bland annat galoppfältet bebyggs.

– Jag tycker att de här bussturerna är en bra idé även framöver. Enkäten efteråt visade att det var väldigt uppskattat.