ANNONS

Nu ska L jobba ihop med gamla fienderna

Lidingö Stads nya politiska styre Amelie Tarschys Ingre (L), Daniel Källenfors (M) och Birgitta Sköld (Lidingöpartiet)
Daniel Källenfors, Birgitta Sköld Amelie Tarschys Ingre. KD:s Carl-Johan Schiller saknas.
Det tog 63 dagar att förhandla fram en ny majoritet på Lidingö. Nu ingår L i fyrklövern som ska styra ön. Men frågan är hur pass mycket av sin politik de får igenom.
– De senaste fyra åren har vi jobbat med de frågor som vi skiljer oss åt, det finns mycket som förenar oss, säger Amelie Tarschys Ingre (L).
ANNONS

Efter 63 dagar har Lidingö stad som näst sista kommun i länet bestämt vilka som ska ingår i majoriteten.

Nu ska Moderaterna, Lidingöpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna styra Lidingö tillsammans. I söndags kväll gick de ut med sitt gemensamma handlingsprogram.

– Det är väldigt kul att vi fått en sån stor majoritet. Vi har tagit fram ett omfattande program, det är jag förstås väldigt nöjd över, säger Daniel  Källenfors (M).

Vill påverka i liberal riktning

Liberalerna är nya i majoriteten. Gruppledaren Amelie Tarschys Ingres mål med att ingå i majoriteten istället för oppositionen är att få igenom så mycket liberal politik som möjligt.

– Vi har hittat en majoritet och kan nu påverka Lidingö i liberal riktning, säger hon.

För henne har det varit frustrerande att se motion efter motion avslås under denna mandatperiod som nu går mot sitt slut.

–  Vi har varit superaktiva och lagt över 50 motioner. Men inget har gått igenom.

ANNONS

L står långt ifrån de övriga

Redan nu har dock Tarschys Ingre fått gå med på saker hon tidigare kritiserat. Till exempel stöttar majoriteten nu planerna på att bygga en simhall med 25-metersbassäng och inte en 50-metersbassäng. Något som liberalerna tidigare varit tveksamma och kritiska till. Under förra kommunfullmäktige stod det också klart att Liberalerna och den övriga majoriteten står långt ifrån varandra många frågor. Till exempel i frågan om att förbjuda tiggeri på Lidingö, något som Lidingöpartiet och Moderaterna vill.

Under de här fyra åren när vi suttit i opposition har vi jobbat med de frågor som vi skiljer oss åt.

Amelie Tarschys Ingre (L).

– Vi är ju ett borgerligt parti och det finns mycket som förenar oss. Under de här fyra åren när vi suttit i opposition har vi jobbat med de frågor som vi skiljer oss åt, säger Amelie Tarschys Ingre.

Men det finns saker som  liberalerna har fått igenom i programmet. Till exempel att ett nytt trygghetsboende med hyresrätt ska byggas centralt.

Vad har varit svårast för er i förhandlingarna?

– Det har varit byggpolitiken. vi är glada för att vi fått igenom trygghetsboendet och att vi tar ett omtag i centrumfrågan nu. Där har det inte hänt så mycket.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.