Nykomlingen – nu gör semmelgröten entré

Het på gröten? Nu finns semmelgröten på Östermalm.
Het på gröten? Nu finns semmelgröten på Östermalm.
Förra året gjorde de succé med den omtalade semmel-nachotallriken.
Nu satsar konditoriet MR Cake på gröt som smakar semla.
– Det ligger rätt i tiden, säger Judith Nodby, kökschef.

I år har konditoriet på Östermalm, med Roy Fares och Mattias Ljungberg i spetsen, valt en lägre profil och satsat på de klassiska semlorna.

Men trots den medvetna satsningen på de klassiska semlorna kunde konditoriet inte hålla sig borta från att erbjuda något utöver det vanliga.

– Vi bestämde oss för att vi ändå måste göra något, säger Judith Nodby, kökschef på MR Cake.

Satsar på söt gröt

Redan i början av januari serverades de första semlorna på MR Cake.

I samma veva testade konditoriet att servera de första skålarna semmelgröt under frukosttimmarna.

Semmelgröten blev snabbt efterfrågad. Foto: Elin Angvarson

– I början serverade vi den bara på morgonen, men sen började folk vilja ha den på eftermiddagen också. Så nu kör vi den från klockan 14 också, säger Judith Nodby.

”Maffig, ren och krämig”

Basen i semmelgröten, alltså själva gröten, är gjord på en blandning av Steel Cut Oats och vanliga havregryn – som sedan smaksatts med kardemumma.

Gröten toppas med mjölk, mascarponekräm, biskvisticks och rostade mandlar.

– Den maffig, ren och krämig. Ganska homogen i smaken också, beskriver Judith Nodby.

Judith Nodby, kökschef. Foto: Elin Angvarson

”Ligger rätt i tiden”

– Vi är inte de första som serverar semmelgröt. Vi kan inte ta åt oss äran för att ha kommit på själva konceptet. Men gröten har ju kommit tillbaka, så det ligger rätt i tiden att ha den på menyn tycker jag.

Semmelgröten kommer att sluta säljas efter fettisdagen, men Judith Nodby tror att den söta gröten har potential att komma tillbaka nästa år.

– Eftersom det gått så bra kan den säkert komma tillbaka kommande år också.