Nymålat och mattor ersatte helrenovering

Lale Svensson är förälder till elever på Farstavikens skola. Hon tycker att renoveringen borde ha börjat för länge sedan.
Lale Svensson är förälder till elever på Farstavikens skola. Hon tycker att renoveringen borde ha börjat för länge sedan.
En totalrenovering av slitna Farstaviken skola diskuterades redan för tio år sedan, men först i år gick startskottet.

Nu stoppas arbetet – det blir för dyrt.

Mögel i personalrummen, för få toaletter, kalla klassrum och trista miljöer. Det har varit vardag för personal och elever på Kvarnbergsskolan, som numera heter Farstavikens skola, i många år.

För ungefär tre år sedan gjordes en bedömning av hur mycket det skulle kosta att rusta upp skolan. Svaret blev 75 miljoner kronor. Därefter hände ingenting – förrän i år. I somras gick startskottet för totalrenoveringen och utbyggnaden som skulle göra plats för den framtida elevströmmen till Gustavsberg. Planeringen för vad som skulle göras och när startade. Den gamla kalkylen låg till grund för planerna.

Men arbetet stoppades när det visade sig att det nu skulle kosta mellan 150 och 170 miljoner kronor att genomföra upprustningen.

Förra veckan beslutade fastighetsutskottet att ett fastighetsunderhåll för 10–15 miljoner i stället kommer att påbörjas i vår.

– Vi ska få det snyggt genom att måla väggarna och lägga in nya mattor – det blir en rejäl ansiktslyftning, säger Anders Bergman (FP), ordförande i utskottet.

Kommunalrådet nämner också att flera nya toaletter ska byggas på skolan.

Lokaltidningen Mitt i har pratat med flera föräldrar om totalrenoveringens stopp och reaktionen är enhällig.

– Det här är bedrövligt. Detta är en utmärkt skola som man inte satsat på under så många år – egentligen har kommunen en stor skuld till skolan på grund av detta, säger Lale Svensson, som sitter med i föräldrarådet.

Fastighetsutskottet beslutade också att möjligheterna till den större renoveringen med utbyggnader samt alternativet att bygga en ny högstadieskola någon annanstans ska utredas. Men det tar ett tag innan detta skulle kunna bli verklighet.

– Det kan ta fem till sex år, uppskattar Anders Bergman.

Att skolrenoveringen har skjutits på framtiden flera gånger – och nu en gång till – menar Max Ljungberg (MP), ordförande för utbildningsstyrelsen, beror på att politikerna inte har beslutat om hur högstadieskolorna i Gustavsberg ska se ut i framtiden.

Varför tittade ni inte på det under arbetet med att ta fram den nya skolorganisationen?

– Man måste jobba i etapper, annars blir arbetet för stort och komplext, säger Max Ljungberg.

Vad tycker du om att totalrenoveringen stoppas?

Elin Jägerbrand, årskurs sju på Farstavikens skola:

– Det skulle vara bra med en renovering, det börjar kännas gammalt. Till exempel så fungerar inte spolknappen på en av kafeterians toaletter.
Kickan Fehr, personal på Farstavikens skola:

– Jättetråkigt. Jag har inte jobbat här så många år, men det är rejält nedslitet, det syns. Sedan finns det väl mycket som man inte ser också.
Sarah Kulovainio Thieme, årskurs sju på Farstavikens skola:

– Jag tycker att det är lite konstigt och tråkigt. Det är lite trist stil att renoveringen bara avbryts.
Horvé Kabali, förälder till elev på Farstavikens skola:

– Jag tycker inte att det är bra. De skulle ju renovera och det ser inte bra ut att de inte gör det ordentligt nu.