Nyrenoverade Hökarängsskolan slår upp dörrarna på måndag

Bokstaven H, i rostfritt stål, på ett ventilationstorn på Hökarängsskolan. Ny konst av konstnären Fredrik Helander, i den nyrenoverade skolan.
Bokstaven H, i rostfritt stål, på ett ventilationstorn på Hökarängsskolan. Konstnär är Fredrik Helander.
På måndag börjar höstterminen. Eleverna i Hökarängsskolan kommer tillbaka till en nyrenoverad skola med ny konst.
– Allt har blivit jättefint, säger rektorn Fatima Messili.

I två år har Hökarängsskolan renoverats. Skolan, från 1949, har fått modern ventilation. Dessutom har ytskikten inomhus fräschats upp rejält och ett helt nytt kök har byggts. Under tiden har eleverna, i omgångar, evakuerats till Kvickentorpsskolan.

Nu är allt klart.

– Vi har jobbat jättemycket med att packa upp allt under sommaren. Snart är det klart. Allt har blivit jättefint och kommer att bli jättebra, säger Fatima Messili, rektor för de cirka 540 eleverna i årskurs F-9.

Skolan har också fått ny konst. Konstnären Fredrik Helander har utgått från bokstaven H, som i Hökarängsskolan. Utifrån denna bokstav har han skapat mönster, figurer och symboler, i samspel med byggnaden. Ett exempel är det liggande H i rostfritt stål som placerats på ett ventilationstorn på skolgården, och som roterar i vinden.

Inomhus har Fredrik Helander gjort väggmålningar i korridorer och trapphus och hängande skulpturer i matsalen. Han har också tagit fram golvmattornas mönster, som ger illusionen av gångstigar i naturen.

– Konsten är väldigt fin, säger rektorn Fatima Messili nöjt.

Den 19 augusti kl 13.30 är allmänheten välkommen att titta in  i skolan. Då invigs de nyrenoverade lokalerna. Skolans ledning är på plats, liksom Stefan Hagdahl, chef för Stockholm konst, och konstnären Fredrik Helander.

Hökarängsskolan, Hökarängen

Renoveringen av Hökaränggsskolans lokaler är klar, efter två års arbete.  Foto: Märta Lefvert