ANNONS

Nyrenoverat bad fylls av fågelbajs

”Man har renoverat för fåglarna, inte för barnen”, menar Sandra Blomquist. Oro för bakterier från fåglar och bajs gör att hon inte låter 3-åriga dottern Elvira bada mer i bassängen.
”Man har renoverat för fåglarna, inte för barnen”, menar Sandra Blomquist. Oro för bakterier från fåglar och bajs gör att hon inte låter 3-åriga dottern Elvira bada mer i bassängen.
Plaskdammen i Ör har renoverats för flera miljoner. Nu rasar klagomålen in, de flesta rör badande, bajsande fåglar.

– Det är slutbadat här för min dotter, säger Jessica Blomquist.
ANNONS

Solbadarna lyser med sin frånvaro vid plaskdammen i Ör. Inför säsongen har badet rustats för sex miljoner kronor. Men de som tycks glädjas mest över det är kanadagässen.

– När vi kom hit senast låg massor med fjädrar och bajs i bassängen, det blir ju fullt med bakterier. Det känns inte bra att min dotter badat här, säger Sandra Blomquist.

Ett femtiotal klagomål om Örbadet har inkommit till kommunen.

– Alla mina kompisar har slutat gå hit med sina barn. Det är ohygieniskt, man är orolig för bakterier, särskilt för små barn som får kallsupar. Alla miljoner det här kostat, det är som att kasta pengar i sjön, säger Sandra.

Även om Golfängarna är ett känt tillhåll för gäss, har invasionen av Örbadet överraskat även kommunen.

– Vi kunde inte förutse att de skulle dra sig så till vattnet, det har blivit värre än vi trott, säger Jan-Eric Träff på tekniska enheten.

Är fåglarna en hälsorisk?

– Nej, vi är där och rengör varje morgon, nu också på helger. Vi byter vatten om någon bajsat i det och tar vattenprover. De har visat godkända värden hela sommaren, säger Jan-Eric Träff.

Olika åtgärder utreds.

ANNONS

– Man kan sätta staket runt, men gör man det kan det kännas otillgängligt när barnen badar innanför och föräldrarna sitter utanför. Hägnar man in ett större område kan fåglarna flyga in. Ska man då bygga tak? Det är ju en kostnadsfråga också, menar Jan-Eric Träff.

Somliga vill att gässen skjuts.

– Vi pickar ägg på våren, men att skjuta skulle uppröra fågelvännerna. Det är dessutom komplicerat då vitkindade gäss, som också finns där, är fridlysta.

Den som inte vill bada i Ör uppmanas besöka andra plaskisar.

Men det har varit struligt på flera håll i sommar. Maraboubadet hann knappt öppna innan det började läcka och stängdes. Från nyrustade Tornbadet har det rapporterats om hala trädäck som fått både barn och vuxna och halka och slå sig.

– Vi valde ett miljövänligt oimpregnerat träslag som nu visat sig bli halt. Vi har pratat med leverantören och inväntar förslag, säger Jan-Eric Träff.

I torsdags sattes remsor upp på träet som halkskydd. Större insatser avvaktas det med.

– Det är ett par veckor kvar på säsongen. När baden stänger får vi samla ihop all information och ta fram ett åtgärdspaket.

Fakta

Läckage och halt trädäck

Så är läget för Sundbybergs fyra plaskdammar:

Marabouparken: stängd hela sommaren på grund av läckage. Åtgärd utreds.

Tornparken: nyrustat för två miljoner kronor. Klagomål om halt trädäck. Åtgärd: halkskydd.

Örbadet: Ny bassäng för sex miljoner kronor. Klagomål om fåglar och nedsmutsning. Åtgärd: två fågelskrämmor, åtgärder utreds.

Rissnebadet: ska renoveras.

Källa: Sundbybergs stad

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.