Nyrika Söder kan bli ett trist ställe

Lars Wettergren, Lennart Sköld, Urban Ryadal och Kjell Karlsson tycker att en positiv sak är att det finns fler restauranger på Södermalm i dag än för 15 år sedan.
Lars Wettergren, Lennart Sköld, Urban Ryadal och Kjell Karlsson tycker att en positiv sak är att det finns fler restauranger på Södermalm i dag än för 15 år sedan.
Södermalmsborna blir allt rikare. På 15 år har snittinkomsten stigit 112 000 kronor mer än konsumentprisindex.

Söder kan bli tråkigt om inte även låginkomst­tagare kan bo här, menar sociolog.

1995 tjänade den genomsnittliga Södermalmsbon 176 000 kronor. Hade Södermalmsborna haft motsvarande inkomstnivåer 15 år senare hade de 2010 tjänat 208 000 kronor – men den faktiska inkomsten var 321 000. Det visar de senaste inkomstuppgifterna från statistikföretaget Sweco.

De rikaste på Södermalm bor i Hammarby sjöstad, som 1995 var den allra fattigaste delen.

– Då bodde bara 300 personer i Södra Hammarbyhamnen. Bebyggelsen var av en helt annan karaktär, säger Patrik Waaranperä, statistiker på Sweco.

Näst högst inkomster har man i dag på Reimersholme och Långholmen följt av Södra station. Lägst inkomster finns i västra Katarina.

De vanligaste jobben på Södermalm är så kallade företagstjänster, 17,4 procent arbetar med det.

– Det kan vara ekonomi, juridik, reklam, marknadsföring, teknik, uthyrnings- och bemanningsverksamhet. En stor del jobbar med det jämfört med i övriga Sverige, säger Patrik Waaranperä.

Näst vanligast är jobb inom vård och omsorg följt av jobb inom information och kommunikation.

Urban Ryadal som bott på Södermalm sedan 1964 tycker att stadsdelen har förändrats mycket.

– Förr var det många hantverkare och fabriksarbetare. Nu är det mycket tjänstemän, journalister och läkare. Det är också fler unga människor. Och det har blivit högre tempo, säger han.

Men han, Lennart Sköld, Lars Wettergren och Kjell Karlsson som en gång i månaden träffas på Restaurang 91:an tycker fortfarande att folk på Söder är öppnare och pratar mer med varandra på gatan än vad man gör på Östermalm.

Även Gunnel Lindkvist som driver damunderklädesbutiken Parella på Ringvägen tycker att området har ändrat karaktär.

– Min dotter som bodde på Östermalm kunde tidigare inte tänka sig att bo här, men nu bor hon på Grindsgatan, säger hon.

De senaste åren har många hyresrätter i innerstan ombildats, vilket, enligt en USK-rapport, lett till ökad ekonomisk segregation och sociala klyftor. Men Söders förändring har fler förklaringar.

– Det är väldigt många människor med en urban livsstil som vill bo på Söder. Det har gjort att priserna för lokaler har ökat och att bostadsrätterna blivit dyrare. Förr fanns fler alternativa och billiga affärer som sålde kuriosa, de har ersatts av designbutiker och restauranger, säger Elisabeth Lilja, docent i sociologi, som skrivit boken ”Den segregerade staden. Tre kvarter i Stockholms innerstad”.

Till skillnad mot förr bor också många barnfamiljer kvar i stan och många unga vill bo på Söder.

Hur ser Söder ut om 20 år?

– Går hyrorna upp mer är risken att stadsdelen blir tråkig och att det bara bor människor här som är väldigt lika varandra.

Leder det till utflyttning?

– Det finns redan tecken på att unga flyttar ut till närförorten. Om unga och de med låg inkomst inte kan komma in i staden kan den bli så tråkig att det slår över i en motsats. Det är väl en risk som finns.

Fakta

Så har inkomsterna ökat

Källa: Sweco