ANNONS

Nystartat bolag ska erbjuda villaägare privata väktare i Täby

Priserna på villor i Täby, här i Visinge, har sjunkit något.
Täbybo ligger bakom startupbolag som vill erbjuda privatpersoner väktare och förebygga brott med brottsrapporteringsapp.
Täby har drabbats av rekordmånga cykelstölder i vår och i kyrkbyn är boende förbannade över helgens vandaliseringen av busskurer.
Skarpängsbon Erik Forsbergs nystartade bolag Vakta vill i spåren av boendes ökade oro sälja in väktartjänster till privatpersoner med start i Täby.

ANNONS

Den privata säkerhetssektorn växer i Sverige. Polisens resurser är begränsade medan väktare finns det gott om ifall du kan betala.

Många företag betalar för väktartjänster.

Villaägaren i allmänheten har däremot mest hållit sig till hemmalarm med möjlighet att en väktare åker ut ifall något hänt.

Riktar sig mot privatpersoner

Täbybon Erik Forsberg, som är vd och medgrundare till nystartade bolaget Vakta, har en affärsidé om att sälja in väktartjänster till oroliga privatpersoner.

– Vi låter en bred massa få råd med egna väktare, säger Erik Forsberg till DI digital.se.

Täbybon Erik Forsberg, som är vd och medgrundare till Vakta.

Tjänsten byggs kring en app

Affärsidén bygger på att anslutna privatpersoner laddar ner en app och rapporterar in stök och misstänkta händelser. Vaktas inhyrda väktare kan sedan skickas dit.

– Väktarbolagen har en del överkapacitet. Till exempel mellan att en väktare har ett uppdrag och hjälper till vid stängning av en Ica-butik. Den kapaciteten köper vi upp och använder i vår tjänst, säger Erik Forsberg till DI digital.se.

Villatäta Täby först ut

Erik Forsberg, som själv bor i hus i Skarpäng och har en bakgrund inom dataanalys, beskriver det som digital grannsamverkan som tagits ett steg till.

Bolaget Vakta grundades för bara ett år sedan och lanserar tjänsten denna veckan. Just nu testkörs appen i Täby, men enligt uppgift är planen är att skala upp verksamheten redan i höst.

Smart system ska försöka förebygga brott

Vaktas affärsidé handlar också om att över tid skapa ett smart system som kan förebygga brott, skriver till DI digital.se. Genom att sammanställa data från SOS-alarm, polisen, väderprognoser och anslutna privatpersoners inrapporterade iakttagelser ska Vakta på sikt kunna placera ut väktare där risken är stor för brott och därmed förhindra dem.

ANNONS