Nytt äldreboende i Spånga dröjer

Tidigast nästa år kan ett nytt äldreboende stå klart i Spånga.
Tidigast nästa år kan ett nytt äldreboende stå klart i Spånga.
För två år sedan köpte vårdbolaget Vardaga en tomt i Spånga. På den ska ett nytt äldreboende byggas.

Men bygget drar ut på tiden.

Det är ont om äldreboenden i Spånga. Men i april 2014 köpte vårdbolaget Vardaga en tomt på Avestagatan, nära Solhemsängens skola, för att bygga ett helt nytt äldreboende där. Då hoppades Vardaga att byggnaden skulle stå klar 2015, men ännu har inget hänt.

– Vi vill komma igång så snart som möjligt men processen har tagit längre tid än vi hoppades på. I den här typen av projekt är det mycket som vi inte styr över. Men detaljplanen är godkänd och vi arbetar nu tillsammans med byggbolaget för att ta fram ritningar, säger Ulla Tansen, affärsområdeschef på Vardaga.

Hon kan inte svara på när det nya äldreboendet kommer att stå färdigt.

– Från det att vi sätter spaden i jorden tar det ungefär 1,5 år. Jag hoppas verkligen att vi kan börja bygga i år.

Vilken inriktning boendet ska ha är inte helt klart. Totalt blir det 54 platser och en stor del av dem blir troligtvis demensplatser.

– Behovet av sådana platser ökar eftersom vi blir allt äldre. Vi har dessutom stor erfarenhet av demensvård. Men vi kan bestämma inriktning senare beroende på hur behovet ser ut, säger Ulla Tansen.

Kommer platserna att vara vikta för Spångabor?

– Nej. Stockholm tillämpar lagen om valfrihet, vilket gör att alla kan söka till boendet. Men ofta styr närhetsprincipen vilket boende man väljer. Och vi vill gärna jobba nära stadsdelen.

När Vardaga väljer vilka platser de ska bygga äldreboenden på påverkar dels tillgången till ledig mark, dels befolkningssammansättningen i området.

Hur stor är risken att ni inte kan fylla platserna?

– Den risken finns alltid. Men vi tror att många kommer att vara intresserade av ett helt nytt, fint boende om innehållet i verksamheten är bra. Många äldreboenden är gamla och slitna.