ANNONS

Nytt bakslag för populära krogbåten

Populära båten Nordens ljus får troligen inte ligga kvar vid Kungsholms strand där man ligger utan bygglov. Nu kan båten flyttas till S:t Eriksbron – eller en annan del av stan.
ANNONS

Stadsbyggnadskontoret avslår en ansökan om ett permanent bygglov för kultur- och restaurangbåten Nordens ljus vid Kungsholms strand. Anledningen är att inga båtar får anläggas på den kajplats där båten nu ligger. Enligt kontoret stör båten dessutom stadsbilden.

Ärendet har varit rörigt och utdraget, men nu drar bolaget som äger båten tillbaka sin permanenta bygglovsansökan. I stället kan båten komma att flyttas till en plats precis intill S:t Eriksbron där man faktiskt har lov att ligga till 2018.

– Platsen vid bron skulle fungera mycket, mycket sämre. Det ligger en parkering och en sopstation där. Och säkerhetsmässigt är det inte populärt att ligga under en bro om en olycka skulle ske, säger Ljufa Elwing, vd för Nordens ljus.

En flytt till S:t Eriksbron skulle också innefatta en rad logistiska problem som gör att bolaget är tveksamt.

Bland annat står ett trafikräcke i vägen under bron och det skulle vara ett stort arbete att hitta en lösning för vatten och avlopp.

Ett annat problem är att bygglovet vid bron bara skulle vara tillfälligt. Det blir riskabelt med stora investeringar enligt Ljufa Elwing då man kan tvingas flytta 2018 när bygglovet går ut.

– Vi är intresserade av tips på andra platser. Men vi tycker det är trist att det har blivit så här med staden eftersom vi upplever att vi har fått en bra respons från grannar i området som tycker om att vi finns där, säger Ljufa Elwing.

En sista chans att ligga kvar på nuvarande plats finns dock – men då måste Mark- och miljööverdomstolen besluta om ett tillfälligt bygglov.

– Först och främst inväntar vi den domen. Blir det avslag är ett alternativ att flytta till bron, säger Ljufa Elwing.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kungsholmen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.