ANNONS

Nytt bakslag för vårdcentralen i Björkhagen.

Vårdcentralen i fortsatt blåsväder.
Vårdcentralen i fortsatt blåsväder.
Nya chefen har sagt upp sig, efter mindre än ett år på jobbet.

– Något är ruttet, säger en patient Mitt i pratat med.
ANNONS

I november lovade, Lena Hanberg, den nytillträdda chefen för Björkhagens vårdcentral att hon skulle styra upp den krisstämplade vårdcentralen i en intervju i Mitt i. Hon skulle leda det långsiktiga arbetet med att locka tillbaka patienterna och få fler fast anställda läkare.

Nu, mindre än ett år på jobbet, har hon sagt upp sig. Återigen måste Aleris rekrytera en ny chef.

De patienter som Mitt i pratat med känner oro inför turbulensen.

– Vi stannade kvar, trots att det var så många läkare som slutade i fjol, säger en man från Björkhagen som väljer att vara anonym för att inte stöta sig med vårdcentralens personal.

– Vi vill vara kvar, men samtidigt känns det som att något är ruttet när den nya chefen, som skulle leda förändringen, redan sagt upp sig. Som patient vill du känna kontinuitet och ett lugn på din vårdcentral och nu funderar jag och min fru på om vi måste byta vårdcentral trots att vi egentligen inte vill.

Men enligt Aleris är läget stabilt. I ett mejl till tidningen skriver Henrik Kennedy, presschef på Aleris, att den senaste statistiken som han har tillgänglig visar att antalet patienter har stabiliserats sedan det stora tappet i fjol när ett tio-tal läkare också valde att sluta. Nu går cirka 10500 patienter hit.

– Att få fler att lista sig på vårdcentralen är ett långsiktigt arbete som vi fortsätter att bedriva. De aktiviteter som vi genomfört, som satsning på teamarbete och öppet hus, har mötts av många positiva kommentarer från våra patienter, säger han.

Majoriteten av läkarna i Björkhagen är fortfarande konsultläkare. Hur påverkar det patienterna?

– De har arbetat hos oss under längre tidsperioder, vilket är bra för kontinuiteten på vårdcentralen. Tyvärr råder det brist på allmänläkare och många föredrar att arbeta som konsulter, säger Henrik Kennedy.

ANNONS

Den före detta chefen Lena Hanberg har en ny tjänst som Avdelningschef på Stockholms stads avdelning för uppdrag kring lärare och elevhälsa.

Fler artiklar om Björkhangens vårdcentral hittar du här:

8 april 2016: Vårdcentralen har öppet hus för att återknyta kontakten med Björkhagenbor

3 november 2015. Ny chef ska stoppa patientflykten

3 mars 2015 Läkarna flyr från vårdcentralen