ANNONS

Nytt boende ska ta emot 20 flyktingbarn

Sedan öppnandet 2012 har en våning på äldreboendet i Edsberg stått tom.

Men nu ska den göras om till boende för ensamkommande flyktingbarn.
ANNONS

Sollentuna rustar för att skapa bättre förutsättningar för asylsökande barn och ungdomar. Sedan det nya äldreboendet i Edsberg invigdes 2012 har ett våningsplan stått tomt. Nu görs det om till boende för ensamkommande flyktingbarn.

– Det är en kåk som vård- och omsorgsnämnden inte kan fylla. Att låta den stå tom kostar sex sju miljoner om året, säger socialnämndens ordförande Lennart Gabrielsson (FP).

Samtidigt ökar trycket på Sollentuna och andra kommuner att skapa fler platser för asylsökande. Sedan den 1 januari i år kan länsstyrelsen tvinga kommuner att ta emot fler ensamkommande.

– Fram till i dag har vi köpt platser och placerat barnen i andra kommuner. Med det nya boendet kan vi minska bristen på platser, samtidigt som vi får lägre kostnader. Det är en utomordentligt bra lösning, säger Lennart Gabrielsson.

82 procent av alla ensamkommande barn är pojkar. De flesta kommer från Afghanistan och Somalia.

Många har flytt från vidriga förhållanden och Lennart Gabrielsson menar att det därför är glädjande att Sollentuna kan hjälpa fler.

– Vissa har sett sina föräldrar bli mördade, andra har bevittnat hur deras mamma eller syskon våldtagits. Dessutom har de rest i fyra, fem, sex månader under fullständigt avskyvärda förhållanden. Jag tycker att vi har en förbaskad skyldighet hjälpa dem, säger ­Lennart Gabrielsson.

Samtidigt har Sollentunas mottagande varit blygsamt de senaste åren. Enligt statistik från migrationsverket togs bara en person emot under 2013.

– Vi ska inte förhäva oss, men vi har alltid tagit emot barn. För närvarande har vi ansvar för 23 personer, ­säger Lennart Gabrielsson.

ANNONS

Nyligen beslutade kommunen att erbjuda sex platser för ensamkommande per år. Eftersom de flesta barnens asylärende avgörs fortare än så innebär det att kommunen kommer att ta emot runt 20 personer per år.

– Samtidigt måste vi höja den siffran. För Sollentunas del är elva platser mer lagom. Vi ska göra vad vi kan för att medverka till det, säger Lennart Gabrielsson.

De övriga 14 platserna på det nya asylboendet i Edsberg kommer Sollentuna att kunna hyra ut till andra kommuner.

Fakta

Inga i Vaxholm och Danderyd

ANNONS