ANNONS

Nytt bostadsområde i Masthamnen på gång – men det dröjer

Masthamnen.
Masthamnen.
Nu ställer sig både staden, politiker och hamnen positiva till ett nytt bostadsområde i Masthamnen.

Men det ser ut att dröja – inte före 2020 kan arbetet sättas igång.

– Vi kan inte bara skjuta på planer. Bostadsbristen gör att vi inte har råd med det, säger Jonas Naddebo (C).
ANNONS

Frågan om ett nytt bostadsområde vid Masthamnen, nedanför Fåfängan, har varit på tapeten länge.

Men i år väcktes frågan till liv igen genom en motion från Centerpartiet. Partiet vill nu se en överdäckning av trafikleden för att bygga en ny stadsdel med 2 500 bostäder.

– Det är en yta som inte används tillräckligt effektivt. Det finns massor av betong och asfaltsdjungler som inte används och det här är ett sätt att använda en sådan yta på ett effektivt sätt genom att kunna bygga nya bostäder, säger Jonas Naddebo (C), tillförordnad gruppledare.

Motionen har fått bra respons från staden. Både stadsbyggnads- och exploateringskontoret är positiva. Mest positiva är Södermalms stadsdelsförvaltning som även kom med egna tilläggsförslag på att en hiss, i stil med Katarinahissen, skulle kunna byggas från hamnen till Fåfängans topp och en bättre kajpromenad.

– Det känns väldigt roligt att de ser positivt på motionen. Stockholm behöver fler bostäder, så nu hoppas vi att det blir något av det här och att man ser förbi partigränser och blockpolitik, säger Jonas Naddebo.

Men det finns utmaningar och omständigheter som gör att projektet kommer att ta tid. Buller, trafik och bygget av den nya tunnelbanan måste tas i hänsyn. Både exploaterings- och stadsbyggnadskontoret vill invänta och se hur det går med planerna att bygga bostäder i Södra Värtahamnen innan man ger sig på en utveckling av Masthamnen.

De menar på att tidigast 2020 kan en utredning av att bebygga hamnen komma igång.

– Om man väntar med att utreda de här frågorna kommer ju även svaren att dröja. Vi vill se att man kommer igång redan nu för att bygget inte ska skjutas på vid ett senare tillfälle, säger Jonas Naddebo.

– Man måste kunna jobba med flera saker samtidigt, nu är det en fråga för majoriteten att komma igång med det här.

ANNONS

Jan Valeskog (S), ordförande i exploateringsnämnden ser även han positivt på att det i framtiden kan byggas bostäder i Masthamnen. Men han anser att bullerfrågan måste utredas innan arbetet sätts igång och han menar att Slussenbygget och den nya tunnelbanan tar mycket kraft just nu.

– Jag tror absolut att det kommer att gå att bygga här. Men det här projektet är tidsmässigt väldigt komplext då det byggs på så många andra platser i Stockholm just nu. Vi kan inte heller lägga massa miljoner på ett projekt innan vi vet förutsättningarna. Vi ska ta det i rätt ordning, säger han.

Han vill bland annat ha juridiska besked i bullerfrågan innan pengar plöjs ner i Masthamnen och även han tror att det kommer att dröja innan saker börjar hända.

– Mellan 2020 och 2023 är troligt. Men jag ser absolut möjligheterna med det här projektet.

Men det tidsperspektivet är inte ett alternativ enligt Jonas Naddebo.

– Vi kan inte bara skjuta på planer. Bostadsbristen gör att vi inte har råd med det – nu är det upp till bevis.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.