Min lokala hjälte

Nytt center lär ut it till skolan

Per Falk visar upp en liten robot programmerad hos Makerspace.
Per Falk visar upp en liten robot programmerad hos Makerspace.
Väsby Makerspace ska få både elever och personal i förskola och skola att bättre förstå IT och programmering.
– Det är superviktigt för allt i dag är it och allt digitaliseras, säger projektledaren Per Falk.

Väsby Makerspace är ett pilotprojekt inom det stora skolprojektet Ett lärande Väsby. It-centret, som är placerat i en liten del av Ekebo förskola, riktar sig både till elever och pedagoger.

– Lärarna måste förbereda barnen på att leva med robotar ute i samhället, säger Per Falk.

Mycket handlar också om att se möjligheter med programmering och digital kompetens. På Makerspace kan man prova en 3D-skrivare, arbeta med kretskort eller bygga sin egen robot.

– Hon där är en grym programmerare, säger Per Falk när han får syn på en liten flicka ute på skolgården som satt näsan mot fönstret.

Han tar fram en liten robot med glatt ansikte som flickan och hennes syster programmerat hos Makerspace. Genom några tryck på ett par knappar börjar roboten fara fram över golvet.

– Det handlar om likvärdighet. Skolan ska ge alla barn, oberoende villkor hemma, en möjlighet att blomma ut. Digitaliseringen är en bildningsfråga, säger Per Falk.

Återvinning är också centralt för Makerspace. I ett hörn står gamla hårddiskar, högtalare och PA-system och väntar på att få nya uppgifter.

– Mycket är gåvor och återvinning, säger Per Falk.

Väsby Makerspace finns i första hand till för alla skolor och förskolor i kommunen men kan även ta in besökare utifrån. Elever från Stockholms universitets förskoleutbildning har redan varit på workshop hos Väsby Makerspace.

På sikt hoppas Per Falk att Makerspace även kan öppna upp för allmänheten i Väsby.

– Om någon har en innovation som vore bra för kommunen skulle man kunna komma hit och prova idén här, säger Per Falk entusiastiskt.