ANNONS

Nytt förslag om skola i länsstyrelsens gamla hus

länsstyrelsen
Länsstyrelsens ganla lokaler på Hantverkargatan.
Skönhetsrådet vill bygga om Länsstyrelsehuset till skola. Nu hakar Liberalerna på skoltåget.

– När så stora lokaler kommer ut på marknaden bör man ta chansen, säger Lotta Edholm (L).
ANNONS

Mitt i Kungsholmen har flera gånger berättat om planerna för Länsstyrelsehuset på Hantverkargatan. Länsstyrelsen har sedan en tid tillbaka flyttat ut ur lokalerna och nu planeras i stället ungefär 190 bostäder i huset.

Under plansamrådet riktade Skönhetsrådet stark kritik mot förslaget och menade att hus där offentliga myndigheter sitter, eller suttit, i är viktiga att visa upp av demokratiska skäl. Man gjorde också jämförelsen att man skulle bygga bostäder i stadshuset.

Istället föreslog Skönhetsrådet att man skulle hålla lokalerna publika genom att bygga en skola i huset. Och detta hakar nu alltså Liberalerna på.

I en skrivelse till Utbildningsförvaltningen och SISAB, som äger och förvaltar merparten av Stockholms skolor pushar partiet också för ett plugg på Kungsholmen.

– Att bygga bostäder är en bra idé. Men man borde också undersöka om huset går att göra om till skola, säger Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd.

Bristen på skolplatser i innerstan, att det finns mycket kollektivtrafik till området och att det redan finns en innergård är några skäl till Liberalernas förslag.

– Men det viktigast skälet är att stan måste vara på tårna för att hitta bra lokaler för skolverksamhet. Befolkningsökningen överträffar alla prognoser. Man bygger mycket nytt och då flyttar det också in barnfamiljer. Stan ligger lite efter i nya skolbyggnader och då måste man ta vara på varje chans, säger Lotta Edholm.

Enligt förslaget skulle det både kunna bli en grundskola och ett gymnasium.

Med tanke på det geografiska läget skulle lokalerna antagligen vara väldigt dyra – hur ska detta finansieras?

ANNONS

– SISAB får undersöka hur den ekonomiska frågan ska lösas. Men min erfarenhet är att om man väntar för länge med att hitta lokaler kan det bli ännu dyrare. När så stora lokaler kommer ut på marknaden bör man ta chansen, säger Lotta Edholm.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kungsholmen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.