Danderyd kommuns nya skolutredning är klar. Den förra som kritiserades hårt kom förra hösten och hade som mål att lösa de ekonomiska problemen till följd av vikande elevunderlag på de kommunala skolorna. Det skulle bland annat lösas med en stadieindelning av skolorna – vilket föräldrar protesterade mot.

Ingen garanti

I den nya utredningen har det kommit ett nytt förslag; elevernas skolval ska inte längre kunna garanteras. Något som ska skapa jämnare fördelning av elever, menar Ulla Hurtig Nielsen (M) ordförande i utbildningsnämnden.

– Den viktigaste faktorn som nu har kommit fram är att klasserna måste ha en viss storlek för att skolorna ska kunna få en ekonomi i balans. Det visste vi också förut, men inte riktigt vad vi skulle göra åt det, säger hon.

Ulla Hurtig Nielsen är nöjd med den nya utredningen.

– Det är ett mycket bredare och djupare underlag.

Skolval blir skolönskan

Förslaget om att se över reglerna kring skolvalet menar Ulla Hurtig Nielsen kan lösa obalansen och de ekonomiska problemen.

– Det var den största aha-upplevelsen vi har i den nya.

– Vi har tidigare sagt att man har rätt att välja tre val. Nu säger vi att man får en stark önskan om de här tre.

Ytterst handlar det om en rättvisare fördelning, menar hon.

– Det har nästan alltid varit så att man får sitt förstaval. Så kommer det inte bli längre, enligt det här förslaget, säger Ulla Hurtig Nielsen (M).

Inga paviljonger i Stocksund

Två andra förslag står med i utredningen. Det ena att Kevinge förskola flyttar in i tomma lokaler på Kevingeskolan. Det andra att elever vid Stocksundsskolan och Långängsskolan ska nyttja varandras lokaler, i stället för att paviljonger köps in, när man gör om på skolorna.

Företrädare från föräldraföreningarna under vårens dialoger har ställt sig positiva till den nya skolutredningen: "Vi stöttar slutsatserna i rapporten" skriver de.

Något annat som kritiserades i den förra utredningen var att det inte hade gjorts en barnkonsekvensanalys.

Har det gjorts en sådan i det här fallet?

– Nej, men det är en fråga som kan komma upp vid kommunstyrelsen om det behöver göras, säger Ulla Hurtig Nielsen (M).

Den 17 juni tar kommunstyrelsen ställning till utredningen.