Nytt gångstråk leder till pärlorna i norra Botkyrka

Ulla Comérus går ofta i skogen vid Hallunda gård.
Ulla Comérus går ofta i skogen vid Hallunda gård.
I helgen öppnade Botkyrkas fjärde Hälsans stig, med fem kilometer promenadväg från höghuscentrum till sjöidyll.

– Det här vill man visa upp, säger Ulla Comérus, Slagstabon som drog i gång projektet.

Solen strilar ner genom bladverket. Luften är klar och genom löven som börjar skifta i gult ser man Mälaren. Ulla Comérus, 70 i höst, spatserar på i rask takt.

– Titta här så underbart! Jag älskar att promenera här längs stranden, det är ett bra sätt att hålla sig i trim, och jag vill att andra ska upptäcka allt som är sevärt i norra Botkyrka.

Efter att ha insett att Fittja och Alby har varsin Hälsans stig skickade Ulla Comérus 2010 in ett medborgarförslag om att Hallunda också borde få en. Kommunen gillade förslaget och sedan i lördags finns en anlagd, skyltad stig från Hallunda centrum upp till Lugnets café, bort mot Slagsta och sedan tillbaka igen, förbi Borgskolan, till Hallunda centrum.

– Den leder genom de finaste delarna av Hallunda, från storstadscentrum till vildmark, säger Anna Avilov på kommunens gatu- och parkenhet.

Hon säger att man ställt ett antal olika krav på stigen.

– Den ska visa upp vackra platser, den ska vara belyst så att man kan gå där på hösten, den ska vara tillgänglig för barnvagn och rollator och den ska vara tillgänglig via buss och t-bana.

Vi passerar radhus, ståtliga ekdungar och informationstavlor som berättar om bronsåldersboplatsen och gravröset.

Här har man också satt upp en av sju planerade informationstavlor där man kan läsa mer om området som stigen snirklar sig genom.

Ordningsregler finns det också, och en stor karta. Här kan man se hur Hälsans stig hänger ihop med andra gångstigar som Mälarpromenaden och Hallunda kulturspår. Den som vill gå riktigt långt kan få en hel dagsmarsch.

I helgen var det festlig invigning av stigen och Ulla Comérus var själv inbjuden. Hon är glad att hennes förslag blivit verklighet.

– Det känns väldigt bra när politikerna lyssnar. Det är roligt att man faktiskt kan påverka någonting, säger hon.

Fakta

Här finns också Hälsans stig:

Hälsans stig började på Irland 1995 för att inspirera till motion för folkhälsans skull. De anläggs i samarbete med Riksförbundet HjärtLung. Här finns också Hälsans stig:

Fittja, längd 4 kilometer.

Alby, 4 kilometer.

Storvreten, 5 kilometer.

Salem, 7 kilometer.

I Tullinge har kommunen också beslutat anlägga en Hälsans stig, men när är oklart.