Nytt hopp för C om överdäckning

Solnas planer på att däcka över Bergshamraleden har gett vind i seglet åt Centerpartiets vision om en överdäckning av E4 i Sollentuna.

Men kommunens M-ledda allians ­säger fortfarande nej.

Stockholm, Sundbyberg, Danderyd och nu även Solna. Allt fler kommuner i länet däckar över hårt trafikerade vägar, eller att utreda om detta är möjligt.

Även Sollentuna har slutit sig till den skaran – men här råder stor politisk oenighet om i vilken utsträckning.

Förra veckan beslutade Alliansen i Solna att utreda en överdäckning av Bergshamraleden. Det centerpartistiska kommunalrådet Anna C Nilsson, som varit drivande i frågan, berättar att hon blivit inspirerad av sin partikamrat i Sollentuna.

– Anna Myrhed har jobbat med de här frågorna sedan 2009 och jag har lärt mig mycket av henne, säger Anna C Nilsson.

För Anna Myrhed, gruppledare Centerpartiet i Sollentuna, innebär Solnas initiativ än mer vind i seglet.

– Det är klart att det är ett bra slagträ i debatten. Det visar att det inte behöver ses som orealistiskt. Allianspartierna har kallat vårt förslag om en längre överdäckning av E4 i Sollentuna för en utopi, men de argumenten kommer på skam när man ser det här, säger hon.

Douglas Lithborn (M) ordförande i kommunstyrelsens i Sollentuna, menar dock att Solna har helt andra förutsättningar att göra en överdäckning.

– I Bergshamra är vägen insprängd mellan två höjder. Det är som att lägga en planka över två stenar. I Sollentuna ligger E4 tvärtom på en höjd, säger han.

Han menar dessutom att den 200–300 meter långa parkövergång som ska binda samman Helenelund och Kista – som majoriteten i Sollentuna beslutat att utreda – redan utgör en överdäckning i nivå med den som ska utredas i Solna.

– Sollentunacenterns vision om en flera kilometer lång överdäckning är totalt orealistisk, säger Douglas Lithborn.