Nytt klotter upptäcks varje dag

Sedan vädret blivit mildare sanerar Joel Karlsson för fullt.
Sedan vädret blivit mildare sanerar Joel Karlsson för fullt.
Nytt klotter upptäcks dagligen i Järfälla. Och anmälningarna har fördubblats – trots att kommunen gett upp att rapportera till polisen.

Joel Karlsson stannar bilen och kliver ur vid den nybyggda gångtunneln under tågspåren intill Vattmyraskolan. På det splitternya kaklet står det ”Hata DIF” och ”Hata Bajen” med tjocka, svarta bokstäver. Det är inte första gången tunneln saneras.

– Här hade de inte hunnit få bort byggstaketen innan det kom upp klotter, säger Joel Karlsson.

Med 90-gradigt vatten börjar han tvätta bort färgen. Just nu finns det mycket att göra.

Från 2014 till 2015 har anmälningarna om klotter i Järfälla nära fördubblats, från 217 rapporterade fall till 411. Detta trots att kommunens klottersanerare inte längre polisanmäler.

– Vi har inte anmält något sedan 2014. Vi lade ner väldigt mycket arbete på något som polisen bara lade ner. Och vad jag vet har det heller aldrig lett till något, säger Johan Johansson, platschef på kommunens anläggningsenhet.

Desto mer krut lägger kommunen på att sanera. Enligt klotterpolicyn ska det tas bort inom tre dygn. Men ibland sätter vädret käppar i hjulen. Sedan kylan slog till under julhelgen har saneringarna stått stilla. Det måste vara plusgrader för att Joel Karlsson ska kunna utföra sitt arbete.

– I höstas var det rent i alla gångtunnlar. Då började det nästan bli ont om jobb för mig. Men sedan blev det kallt, säger han.

Hur mycket det klottras går upp och ner. När skolorna slutar och börjar brukar det öka, precis som det gör när det är fint väder.

– För mig märks det i hur mycket jag att har att göra på måndagen om det varit sol eller regn under helgen, -säger Joel Karlsson.

Det enda som kommunen kan göra för att motverka skadegörelsen är att sanera så snabbt som möjligt.

– Det är det enda sättet vi kan se som fungerar. Ju längre det får sitta kvar, desto mer inbjuder det andra att också klottra, säger Joel Karlsson.

Men det kostar. Förra året gjorde kommunens anläggningsenhet omkring 500 klottersaneringar. Prislappen blir allt större för varje år. 2015 kostade det knappt 800 000 kronor, men då är inte de saneringar som görs på skolor och förskolor inräknade.

Trots att kommunen enligt sina egna regler ska tvätta bort klotter inom tre dygn så finns det målningar som suttit betydligt längre.

Men enligt Johan Johansson beror det på att det är fastigheter som kommunen inte rår över. Han nämner föreningslokaler som exempel, och en tegelvägg längs med spåren, strax söder om Jakobsbergs station.

– Men det är Trafikverket som har ansvar för den.

SL: ”VI HAR EN ÖKNING JUST NU”

Kollektivtrafiken är ofta särskilt drabbad av klotter. Enligt siffror från SL ökar skadegörelsen i både Barkarby och Jakobsberg. Men brotten är svåra att utreda.

De senaste tre åren har klottret ökat i Barkarby och Jakobsberg, både på stationerna och längs spåren. Men tendensen känns igen från hela länet.

– Hur mycket klotter vi har går lite i vågor, men det senaste året har vi märkt en ökning, säger Christian Hoffmann, presskontakt på SL.

Enligt SL ska klotter saneras inom 24 timmar från att det upptäcks. Till skillnad från Järfälla kommun polisanmäler bolaget allt.

– Vi vill både dokumentera skadegörelsen, men det är också bra om polisen lyckas gripa någon och då har ett större underlag vid åtal, säger Christian Hoffmann.

Men klotter – och även annan skadegörelse – är svår för polisen att utreda. Det krävs i princip alltid att personen grips på bar gärning.

– Det händer i och för sig då och då att vi får tag på dem direkt, men om man däremot upptäcker klotter på morgonen är det ganska svårt att komma vidare, tyvärr, säger Magnus Nilsson, polisinspektör i Järfälla.

Det är svårt att säga vad ökningen av klotteranmälningar beror på, men enligt Magnus Nilsson är det ofta ett fåtal personer som ligger bakom ett stort antal brott.

– I ett brottsförebyggande perspektiv är det svårt att förhindra. Det räcker med att en handfull individer blir klotterintresserade och börjar bomba området så ser vi en tydlig uppgång.

Det är något som även bekräftas av kommunens klottersanerare som kan se att samma signaturer återkommer på många olika platser.