Nytt kvarter ska ge liv åt centrum

Kontorsfastigheten Skalholt 1 kan bli till cirka 750 bostäder. Bostäderna är tänkt att tilltala en ung och urban publik.
Kontorsfastigheten Skalholt 1 kan bli till cirka 750 bostäder. Bostäderna är tänkt att tilltala en ung och urban publik.
Snart kan Kista få ännu fler bostäder.

Ett företag planerar att bygga 750 lägenheter i Ericssons gamla kontorslokaler vid Jan Stenbecks torg. I höst kan arbetet med en detaljplan börja.

Tomten Skalholt 1 ligger mitt i centrala Kista, med gallerian och Jan Stenbecks torg som närmaste grannar.

I början av året berättade Lokaltidningen Mitt i om ALM Equitys planer på att göra om kontorsfastigheten till cirka 750 bostadsrätter.

– Vi vill vara med och utveckla nya stadsmiljöer och skapa bostäder där man jobbar, sa ALM Equitys vd Joakim Alm då.

I höst går projektet in i en viktig fas, som smygstartade med att exploateringsnämnden förra veckan tog beslut om att låta företaget förhandla med staden om fastigheten.

– Det här är i linje med den riktning som staden och kommunfullmäktige tog för Kista i början av 2000-talet, där avsikten har varit att integrera bostäder med verksamhetsområden för att få en mer levande stadsmiljö, säger Jonas Nordberg projektledare på exploateringskontoret.

Mycket arbete återstår dock innan det går att säga något om vad det kommer att bli av Skalholt 1. Och Joakim Alm vill inte berätta mer än vad som tidigare skrivits innan allt är klart med start-pm och en detaljplan.

– Jag vill inte uttala mig förrän det har varit uppe i stadsbyggnadsnämnden, säger han.

Men företaget har tidigare uttryckt att man riktar in sig på en urban publik, ”en yngre och kreativ målgrupp som värdesätter att bo i en stadsmiljö med närhet till arbete”.

I framtiden kanske Nathalie Stjärnfeldt är en av dem. Hon är 23 år, pluggar för tillfället i innerstan, men bor i Kista.

– Det skulle ju ligga skitbra här, nära till allt, säger hon.

Men hon konstaterar också att de hon träffar i skolan är i ett skriande behov av studentbostäder.

Runt om Kista pågår det just nu flera olika projekt. Vissa kommer att tillföra en del studentbostäder och hyresrätter, men mest handlar det ändå, precis som Skalholt 1, om bostadsrätter.

Inte helt oproblematiskt, tycker stadsdelsnämndens ordförande Mia Päärni (S).

– Det är som det är med markanvisning just där, det verkar ha funnits goda skäl till att det blev bostadsrätter. Men överlag är det jätteviktigt för oss att få till mer hyresrätter i Kista, eftersom det redan finns så himla mycket bostadsrätter här, säger hon.