2016 uppgav 40 procent av killarna i årskurs två på gymnasiet i Danderyd att de någon gång hade provat narkotika.

En siffra som i dag är nere på 22 procent. En nedgång till länssnittet.

Ungefär samma utveckling syns hos tjejerna där 14 procent (jämfört med 29, 2016) säger att de någon gång har testat narkotika.

Enligt Stockholmsenkäten för 2024 är det vanligare att ha testat droger om du går på gymnasiet och är kille från Täby (35 procent) eller tjej från Vallentuna (31).

Ungdomschef: En attitydförändring

Den gängse bilden om unga i Danderyd som knarkar kan behöva revideras. Det menar ungdomschef Petronella Borseman på Danderyds kommun. Hon berättar att de har jobbat hårt i samarbete med polis, föreningsliv socialtjänst, föräldrar och skola i frågan under lång tid.

– Vi känner att vårt förebyggande arbete har genererat resultat. Vi har jobbat intensivt med att nå den här målgruppen i den här frågan.

Kan man säga att det skett en attitydförändring?

– Det tycker jag då Stockholmsenkäten visar på, med halveringen från 2016.

Hon kommenterar att det samtidigt är många unga i Danderyd som uppger att de haft möjlighet att testa narkotika.

– Då har de kunnat stå emot och inte tackat ja. Attityd, nolltolerans och grupptryck är något vi har jobbat med mycket. Det här handlar om att våga säga nej och stå på sig, och det gör mer unga i Danderyd i dag.

Petronella Borseman, ungdomschef i Danderyd

Petronella Borseman, ungdomschef i Danderyd

Privat

Killarna dricker mest

När det kommer till alkohol sticker dock Danderyd ut. Både högstadie- och gymnasieeleverna från Danderyd är flest till antal i länet som någon gång har varit berusade.

Bland killarna i Täby och Danderyd dricks det långt mer, räknat på hur mycket som konsumeras på ett år, än i många andra kommuner. Tjejerna dricker ungefär hälften så mycket som killarna.

Petronella Borseman säger att alkohol är ett av deras fokusområden. Hon tror att det pågår en attitydförändring där också.

– Jag hoppas att vi ser det framåt. Vi ser en positiv trend, och jag tror vi kommer kunna se en striktare syn på alkohol från vårdnadshavarnas sida. Det är något vi lägger mycket jobb på för vi vill inte att det ska vara en liberal syn på alkohol.

– Det ska vara tryggt hemma.

Hon hyllar sina medarbetare och berättar att de jobbar för att finnas både i skola, på fält, med vuxna och för att skapa relationer, bland annat.

Vad kan ni göra mer?

– Jag skulle vilja se ännu mer föräldrasamverkan. Vi träffar föräldrar som är väldigt tacksamma över det vi gör, men eftersom föräldrarna är så viktiga för stödet till unga kan det alltid bli ännu mer.