Nytt liv i Missionsskolan

Dyar Fattah får nycklarna till sin nya lägenhet av Silvia Gonzalez. ”Det är fint här, fin utsikt och nyrenoverat. Och så är det lugnare än i Larsberg så jag kanske får sova gott. Men jag tycker att det är för litet och för dyrt”, säger han.”
Dyar Fattah får nycklarna till sin nya lägenhet av Silvia Gonzalez. ”Det är fint här, fin utsikt och nyrenoverat. Och så är det lugnare än i Larsberg så jag kanske får sova gott. Men jag tycker att det är för litet och för dyrt”, säger han.”
Missionsskolan i Stockby har fått nytt liv.

De första hyres­gästerna har flyttat in i det nya bostads­hotellet och till hösten intar uppemot 300 högstadieelever korridorerna när Futuraskolan inviger sina nya lokaler.

Byggdammet har knappt hunnit lägga sig och flera lägenheter är fortfarande inte riktigt klara. Hyresgästen Dyar Fattah tar kalkstenstrapporna upp till femte våningen där han ska flytta in i en etta på 17,5 kvadratmeter.

– Det är fint här, fin utsikt och nyrenoverat. Och så är det lugnare än i Larsberg så jag kanske får sova gott. Men jag tycker att det är för litet och för dyrt, säger han.

Dyar kommer att få en hyra på lite drygt 4 300 kronor i månaden, jämfört med de drygt 2 800 kronor som han betalade för att hyra en något större lägenhet på det tidigare bostadshotellet i Larsberg. Men hyresgästerna fick inte stanna där, kontraktet skulle gå ut i sommar och Lidingö stad har arbetat mot klockan för att hitta en ny plats för bostadshotellet.

När hyresgästerna nu flyttar in i det som tidigare var Missionskyrkans internatskola i Stockby kan de vänta sig högre standard, men också väsentligt högre hyror.

– Vi har försökt få så låga hyror som möjligt men de hyresnivåer som de hade innan går inte att få tag på någonstans. Det är omöjligt att jämföra med, säger kommunens lokalplanerare Johan Meder.

Internatrummen har förvandlats till 50 mindre lägenheter med pentry som ska hyras ut till personer som står utanför den ordinarie bostadsmarknaden och behöver någonstans att bo tillfälligt.

Dyar Fattah lägger in yoghurt och juice i kylskåpet. Snart kommer flyttlasset från Larsberg. Han har en bäddsoffa och ett bord med två stolar, så mycket mer får inte plats.

– Jag letar hela tiden efter en större lägenhet men efter 7,5 år i bostadskö har jag fortfarande inte fått någon bostad. Jag förstår inte varför, jag har arbetat hela mitt liv och har en god inkomst, ­säger Dyar som kom till Sverige för åtta år sedan och arbetar som lastbilschaufför.

Några våningar ner pågår byggarbete för fullt. Här ska bottenvåningen omvandlas till högstadieskola. Det är Futuraskolan som ska ta med sig hela flyttlasset från Dalénum och nästintill dubblera antalet elever, från 165 till max 300.

– Vi har många elever i kö och märker ett stort intresse för vår tvåspråkiga och internationella profil så nu är målet att ta emot fler elever. Vi är glada att vi har fått möjlighet att flytta in i de här ­anrika lokalerna, ­säger Futuraskolans vd ­Peter Bergström.

Bostadshotellet och Futuraskolan får också dela lokaler med Lunaskolan och en kommunal förskola som sedan tidigare finns i samma fastighet.

Lidingös hyreskontrakt för bostadshotellet löper i fem år.

– Det känns jättebra, det är svårt att få tag i lägenheter i dag så vi är glada att vi hittade detta. Här kommer det att bli jättefint, ­naturnära, säger kommunens fastighetschef Patrik Häggstrand.

Fakta

Flera skolor och nya bostäder planeras

HSB Bostad och Ikano bostad köpte i januari loss Missions­kyrkans fastighet i Stockby.

Planen är att bygga småhus och lägenheter men också att förvalta befintliga byggnader.

I den tidigare internatskolan ska två skolor, en förskola och ­bostadshotellet rymmas.

Till hösten startar Futuraskolan högstadium i fastigheten, efter att verksamheten tvingades lägga ner i Dalénum.

Källa: HSB, IKano, Lidingö stad, Futuraskolan