Nytt liv i striden om Täbys skolor

Med Energigymnasiets stängning briserade ännu en skolskandal i Täby.

Oppositionen hävdar nu att ett "ideologiskt skolexperiment pågår" i kommunen.

– Nej, snarare borde fler följa vårt exempel, svarar Leif Gripestam (M).

Redan 2007 blev Tibble gymnasium en riksangelägenhet när skolan såldes trots häftiga protester från lärare och elever.

Efter det har det blivit fler uppmärksammade fall. Både Milstensskolan och Kristinaskolan är exempel där verksamheter i Täby synts i mindre smickrande sammanhang. För ett par veckor sedan var det dags igen.

Då bestämde sig Skolinspektionen för att bomma igen Energigymnasiet eftersom skolan knappt bedrev någon undervisning alls.

Händelsen placerar Täby i ett lika exklusivt som olustigt sällskap. De senaste fem åren har samma drastiska åtgärd bara vidtagits vid elva tillfällen runtom i landet.

Annica Gryhed (S) är oppositionsråd i Täby. Enligt henne är det ingen slump att det skedde i Täby.

– Det är en konsekvens av den borgerliga koalitionens frizon för friskolor i kommunen. Det pågår ett ideologiskt experiment här.

Enligt henne är det fritt fram för oseriösa aktörer att komma till Täby. Alla får ja utan att kommunen har några invändningar, menar Annica Gryhed.

– Vi är för valfrihet men det måste kunna paras med god kvalitet och en god insyn i de verksamheter som etablerar sig här.

Samtidigt når en stor del av eleverna i Täby mycket bra resultat. Betygen är fina och nästan alla får högskolebehörighet. Leif Gripestam (M), kommunstyrelsens ordförande, menar att de privata alternativen är avgörande.

– Konkurrensen är mycket viktig. Det höjer kvaliteten och medför att vi får ett brett utbud där föräldrar och inte politiker avgör vad som är det bästa alternativet.

Redan vid tiden för Tibbleaffären talades om Täby som ett ”ideologiskt experiment”. Leif Gripestam menar att påståendet är lika fel i dag som då.

– Arbetet med att kunna erbjuda fler privata alternativ har pågått i många år. Vi ska inte tillbaka till en modell där Annica Gryhed får makt över saker som bör bestämmas hemma vid köksborden. säger Leif Gripestam.

Han anser inte att kommunen ska sätta stopp för entreprenörer så länge de uppfyller Skolinspektionens kriterier för att få starta.

Enligt en ny genomgång i tidningen Dagens samhälle är Täby den svenska kommun som har mest privatiserad välfärd. Med en andel på 49 procent utnämns Leif Gripestam till ”Moderat mästare” i tidningsartikeln.

Fakta

Täbys skolor - en svensk snackis

”Föräldrarna är nu lättade över att äntligen kunna ha ett alternativ”

Krönika i Skånska Dagbladet, 2014, om friskola i Täby kyrkby.

”Positiv konkurrens mellan kommunala och friskolor”

Ledare i Ljusdals-posten, 2013.

”Hur har detta skolelände kunnat fortgå”

Ledare i Expressen, 2015, apropå Energigymnasiet.

”En sorts fanatiker som vill privatisera av ideologiska skäl”

Ledare i Aftonbladet, 2009.