ANNONS

Nytt ljus över schlagerstjärnans självmord

Ulla Billquist tog livet av sig hemma i lägenheten på Nybrogatan på Östermalm. Bredvid henne låg en kudde, var det tänkt att någon följa henne in i döden?
Ulla Billquist tog livet av sig hemma i lägenheten på Nybrogatan på Östermalm. Bredvid henne låg en kudde, var det tänkt att någon följa henne in i döden?
Under 15 års tid har Lasse Zackrisson gjort research inför filmen om Ulla Billquist.
Under 15 års tid har Lasse Zackrisson gjort research inför filmen om Ulla Billquist.
Alice Babs intervjuas i filmen om Ulla Billquist.
Alice Babs intervjuas i filmen om Ulla Billquist.
När schlagerstjärnan Ulla Billquist tog livet av sig 1946 chockades omvärlden - men i pressen var det tyst.

Vaxholmsregissören Lasse Zackrisson är aktuell med ett kriminaldrama om Ullas dubbelliv.
ANNONS

Bidrog kungahuset till att tysta ner Ulla Billquists självmord? Blev hon utpressad? Vem låg på kudden bredvid Ulla, när hon tog livet av sig?

– Min film väcker fler frågor än den ger svar. Ulla är en del av det svenska kulturarvet, en av de största sångerskorna, men det är nästan ingen som skildrat henne. Jag vill berätta om ett kvinnoöde som det inte berättats om tidigare. Alice Babs deltar i filmen, säger Lasse Zachrisson, som redan som barn fastnade för Ulla Billquists talang och utstrålning.

– Nu som vuxen och med ett stort intresse för svenskt musikliv har jag som många andra blivit nyfiken på att ta reda på mer om Ulla.

På ytan var Ulla Billquist en framgångsrik schlagerstjärna, känd under andra världskriget för hitlåtar som ”Min Soldat” och ”Hur har du det med kärleken i dag?”

Men i själva verket var hon bitvis olycklig. Hon var bi- eller homosexuell, något som var kriminellt fram till 1944. När hon tog sitt liv 1946, endast 38 år gammal, hade hennes tredje äktenskap precis tagit slut.

Om detta, att Ulla Billquists självmord delvis tros ha berott på att hon var gay, har Lasse Zachrisson redan berättat i en medföljande bok till en cd-samling med Ulla Billquist som han gav ut 2010.

– Alla i branschen visste att hon var bi- eller homosexuell. Men ingen pratade om det. Jag hoppas att min film kan göra henne till en gayikon, säger Lasse Zachrisson.

Filmen, ”När molnen skingras”, kastar nytt ljus över hennes liv. Lasse Zachrisson har försökt att få svar på hur det gick till när hennes självmord tystades ner.

– Det är som att Carola skulle ta livet av sig och det bara skulle bli en notis. Det fanns starka krafter, många kända människor som lade locket på, säger han.

ANNONS

Lasse Zachrisson tror att kungahuset kan ha bidragit till att det inte skrevs mer. Han berättar att Folke Bernadotte, chef för beredskapsartisterna där Ulla Billquist ingick, i ett brev informerade kung Gustav V om hennes självmord.

– Jag har inget bevis, men det är ett intressant indicium hur det gick till när man lade locket på. Vem kunde ringa TT och säga att man inte skulle skriva om självmordet? Det kan ha varit kungahuset.

I filmen avslöjas också, för första gången, att det var Ulla Billquist som Hasse Ekman grundade filmen ”Flicka och hyacinter” på.

Filmen, som kom ut 1950, var en av de första filmer som berörde homosexualitet. Precis som Ulla Billquists liv handlade filmen om en ung kvinna som tog livet av sig utan att ge något tydligt svar på varför.

– I filmen framställdes den homosexuella kärleken som något fint. Någon sade, att om Ulla stått ut tio år till, hade hon klarat sig mycket bättre, säger Lasse Zachrisson.

Vem var det då som låg på kudden bredvid Ulla vid självmordet? Och var det så att Ulla blev utpressad, för att hennes dubbelliv inte skulle avslöjas?

Den som vill veta mer kan se filmen, som har smygpremiär den 4 februari i Vaxholm.

Fakta

Smygpremiär i Vaxholm

Lasse Zackrisson

Bor: Vaxholm.

Gör: Producent, regissör och musiker.

Aktuell med: Dokumentären ”När molnen skingras” som går upp på svenska biografer den 8 februari, med smygpremiär i Vaxholm på torsdag. I år ska Lasse även ge ut en cd-skiva med Monica Zetterlund och göra två radiodokumentärer med Alice Babs.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södra Roslagen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.