Nytt lyxhotell får samsas med torghandel

Torghandlarna får snart ett lyxhotell som granne. Hotelldirektör Lars Sandberg hoppas på det leder till att bättre utbud i stånden.
Torghandlarna får snart ett lyxhotell som granne. Hotelldirektör Lars Sandberg hoppas på det leder till att bättre utbud i stånden.
Torghandlaren Fadime Ersorum berättar att bygget har lett till sämre försäljning.
Torghandlaren Fadime Ersorum berättar att bygget har lett till sämre försäljning.
Lars Sandberg i ett av hotellrummen.
Lars Sandberg i ett av hotellrummen.
Byggarbetsplatsen ska snart förvandlas till en elegant hotellobby.
Byggarbetsplatsen ska snart förvandlas till en elegant hotellobby.
Det gamla PUB-huset håller på att förvandlas till designhotell som ska locka en internationell och köpstark målgrupp. Frågan är om det kan samsas med den mindre glamorösa torghandeln utanför.

Det är svårt att känna igen sig när man kommer in i det som en gång var PUB-husets entréhall. Rulltrapporna som dominerade synfältet är borta och ur det som nu är en byggarbetsplats ska en lyxig hotellobby ta form.

Det mesta av den gamla inredningen har blåsts ut men ägaren, Scandic Hotels, vill ändå återknyta till den epok då huset byggdes.

– Vi är inspirerade av 1920-talet men känner samtidigt att vi måste göra det med en modern twist, säger hotellets direktör Lars Sandberg som visar oss runt.

– Vår devis är Greta Garbo meets Lady Gaga,

Haymarket Hotel blir Scandic-kedjans hittills dyraste. Ett standardrum kommer att kosta runt 1 600 kronor natten. Hotellet vänder sig till en urban och resvan målgrupp av internationella gäster.

– Det är en kräsen publik som är intresserad av design, mode, konst, film, mat och vin. De åker runt i princip hela världen och spenderar både tid och pengar på resor och upplevelser.

Därför blir inriktningen i hög grad på kultur. På en scen vid baren ska det spelas swingjazz, i kaféet hoppas Lars Sandberg på författarkvällar och föreläsningar. En bio finns ett par trappor upp.

Hotellet får 405 rum, varav 75 utan fönster. Runt 180 personer ska arbeta här, varav en del anställda i bemanningsföretag.

Där det på PUB-tiden såldes accessoarer, blir det bar.

– Det blir en amerikansk cocktailbar uppiffad med karibiska inslag, säger Lars Sandberg. Det blir läckra drinkar och den får egen utgång till en uteservering.

Ska gästerna sitta bland blomsterhandlarna då?

– De kanske flyttar in en bit på torget. De närmaste fyra metrarna kan betraktas som en trottoardel, det är den vi kommer att ta i anspråk.

Vad säger handlarna om det?

– Vi har kommit överens om det nu så jag hoppas att de är glada.

Lars Sandberg uttrycker sig diplomatiskt om torghandeln och säger att den är en ”annan fråga”. Men han gör heller ingen hemlighet av att Scandic skulle vilja att den gjordes om.

– Vi får leva med torgstånden, i alla fall till en början. Sedan kan man kanske önska att torghandeln förändras så att det blir mer uteserveringar. Torghandeln ska vara kvar. Men jag tycker att det kunde vara ett bättre utbud. I dag är det samma varor i alla stånd till samma priser.

Torghandlaren Fadime Ersorum kan hålla med om kritiken. Hon säljer blommor intill PUB-huset.

– Jag kan förstå dem som vill ha bättre variation bland grönsaksstånden. Så var det när jag kom hit på 70-talet. Jag började här som 16-åring och har stått här i 42 år.

Annars har hotellbygget redan påverkat henne och flera av de andra torghandlarna negativt.

– Vi har fått flytta tillbaka två meter och vår yta har blivit mindre. Deras lastbilar ställs precis vid ståndet och det senaste året har vi tappat enormt mycket försäljning. Och de vill att vi ska flytta tillbaka ännu mer. Jag tycker självklart inte att det är bra, men jag tror inte att de kommer att få bort oss härifrån. Det är en så gammal tradition med torghandel på Hötorget.