Nytt och finfint koppartak på Oscarsteatern

Det dröjer en mansålder tills taket blivit ärgat och grönt igen.
Det dröjer en mansålder tills taket blivit ärgat och grönt igen.
Den som tycker om hantverk och vackra gamla hus ska ta med sig kikaren och titta upp mot Oscarsteaterns tak när hen går förbi. Där sitter fina koppardetaljer som just renoverats klart.

Bland oss som bor i stan är det många som gillar att titta på vackra detaljer. Man upptäcker nya varje dag om man lyfter blicken. Och går du förbi hörnet Kungsgatan/Vasagatan kan det vara värt att ta en extra titt upp på Oscarsteatern och Kungsbropalatset intill.

Husen byggdes 1905-1907 och ritades av Axel Anderberg. Det är i jugendstil och byggnadsminnesförklarades 1982. De ägs av Stockholms stad. Taket är klätt i koppar men träet under hade börjat murkna. Därför har taket renoverats under det senaste året.

Nu är jobbet klart och i går började byggnadsställningarna tas ner. Under dem finns ett sällsynt detaljrikt hantverksarbete. Men det sitter mellan 30 och 45 meter högt och allt syns inte från gatan.

– Det är det som är så intressant, säger Patrick Björklund, antikvarie på länsstyrelsen. När man byggde för hundra år sedan gjorde man ändå alla dessa detaljer som inte syntes direkt. Det är så hög detaljnivå på plåtslageriet att man får använda kikare nedifrån gatan för att se dem bättre.

Ändå finns sådant som inte syns förrän man kommer upp på taket.

I dag lägger man inte ner samma arbete på detaljer och metoden är nästan utdöd.

– Detaljerna är infästade med en speciell teknik som inte används i dag. Vi fick kalla in pensionerade plåtslagare som kände till den för att utföra jobbet. Annars är det en tysk plåtslagare som lett arbetet.

Nu är koppartaket alldeles nytt och har en varmt röd lyster. Men snart börjar det oxidera och mörkna. Men innan det får sin karaktäristiskt ärggröna färg kan det ta uppåt 80 år.