Nytt p-bolag ska ge mer hjälp än böter

I dag tar G4S över uppdraget att bevaka parkeringarna vid Huges olika köpcentrum och andra platser i Huddinge.

Q-parks efterträdare ska bland annat få dela ut parkeringsskivor.

Det blev en rejäl läsarstorm när Lokaltidningen Mitt i tidigare uppmärksammade att p-bolaget Q-Park lappade bilar på bara en minut vid Huddinges olika centrumparkeringar. Praxis är att vänta i sex minuter innan boten skrivs. Flera av dem som blivit lappade fick tillbaka pengarna.

Inte långt efter det beslutade det kommunala bostadsbolaget Huge, som äger centrumen, att göra ny upphandling av bland annat parkeringsbevakningen.

Enligt den förfrågan som lades ut så ville man att den nya bevakningen skulle präglas av en generös grundsyn och att det inte längre skulle löna sig att bötfälla.

Från och med i dag tar bevakningsbolaget G4S över bevakningen.

– De flesta fastighets­ägare har ju ett arrendeavtal med ett p-bolag där bolaget tjänar mer pengar ju fler de bötfäller. Det är ett effektivt sätt att komma åt problemen med felparkerare, det får man inte glömma. Men avtalet som det är nu är mer öppet för våra tankar och önskemål, säger Stefan Fredlund på Huge.

Nu ska fokus i stället ligga på bättre service, och p-vakterna kan till exempel vara på plats för att hjälpa bilister att hitta rätt.

– Vi har tänkt att vaktbolaget ska jobba mer förebyggande, om det är något evenemang och många bilar så kan till exempel en p-vakt visa var det finns platser och även dela ut p-skivor till bilisterna, säger Stefan Fredlund.

Till sin hjälp att hitta lösningen för just Huddingeborna har man haft en parkeringskonsult.

– Vi vet ju inte exakt hur det här kommer att fungera, det får vi se. Men ambitionerna är att det ska vara mer generöst. Den p-konsult som vi anlitat har infört liknande lösningar på andra ställen i Stockholm, säger Stefan Fredlund.

Samtidigt har man tagit bort det som gör det lukrativt att bötfälla. Nu får p-bolaget bara behålla 100 kronor när de lappar en bil.

– Tidigare fick p-bolaget behålla 450 kronor. Nu får det nya bolaget betalt för den administrativa avgiften på 40–50 kronor, och de får behålla 50 kronor i vinst,

I avtalet med G4S ingår även centrumväktare. Det nya avtalet gäller från och med i dag, 1 oktober.

Vi vet ju inte exakt hur det här kommer att fungera, det får vi se.Stefan Fredlund, Huge