ANNONS

Polisprojekt ska få dig att knacka på när grannen blir slagen

Illustration Kvinnomisshandel till projektet Kvinnofrid
Nina Rung, projektledare för Huskurage.
Nina Rung, projektledare för Huskurage.
Hyresvärdar i Nacka, Värmdö och Tyresö ska hjälpa polisen att sprida information om vad grannar kan göra för att minska våldet bakom hemmets dörrar.

– Förhoppningen är att människor ska bli mer benägna att agera, för det gör de inte i dag, säger projektledare Nina Rung.
ANNONS

Nina Rung jobbar som civil brottsutredare på polisområde syd i Stockholm, och har som kriminolog startat projektet Huskurage. Det syftar till att sprida kunskap om våld i nära relationer och vad man kan göra för att motverka våldet. Nu har polisen anammat Huskurages idéer.

– Det handlar om att få grannar att reagera när de hör och ser något. Som utredare har jag alltför ofta fått veta att grannar både hört och sett, utan att göra något. Det har kommit fram när vi förhört dem i samband med brottsutredningar, säger hon.

Till att börja med har Nina Rung besökt ledningar för bostadsbolag i samtliga kommuner. Grannar i hyresrätter kan under året därför vänta sig lappar i brevlådorna och anslag i trappuppgångarna. Budskapet är att man vid akuta situationer ska ringa 112, men också att man faktiskt ska knacka på och vid behov ta hjälp av en granne.

Tror du inte att folk tycker att det kan vara obehagligt att knacka på?

– Det kanske det kan vara, men det handlar inte om att misstänkliggöra grannar utan om att visa omsorg. Man kan säga att man sett anslagen i trappen och vill veta vad som pågår, säger hon.

Nina Rung påpekar också att en dörrknackning kan vinna tid åt polisen.

– I värsta fall är någon död innan vi hinner fram, säger Nina Rung och hänvisar till statistik från Brottsförebyggande rådet, enligt vilken 25 personer i Sverige dödades årligen av sin nuvarande eller tidigare partner.

Nästa steg i projektet är, enligt Nina Rung, att även nå ut till bostadsrättsföreningar och villaägare.

– Slår projektet i Nacka, Tyresö och Värmdö väl ut hoppas vi kunna driva det här nationellt, säger hon.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.