ANNONS

Nytt prisrally att vänta

Maria Nilsson och dottern Johanna Holmberg tar en titt på köket i en Huddingevilla. Familjen har letat hus i ett år.
Maria Nilsson och dottern Johanna Holmberg tar en titt på köket i en Huddingevilla. Familjen har letat hus i ett år.
De senaste sex månaderna har priset på bostadsrätter i Huddinge sjunkit med 8 procent.

Men nu tror mäklarna på en vändning, särskilt om nya, hårdare amorteringskrav blir verklighet. Då finns risken för ett nytt prisrally.
ANNONS

Sedan i våras har snittpriserna på bostäder sedan sjunkit i Huddinge, visar Svensk Mäklarstatistik senaste siffror. Från februari till juli blev bostadsrätterna 8 procent billigare, medan villa­priserna i stort sett har legat stilla.

– Bostadsmarknaden är oerhört säsongsbunden och tenderar att plana ut under delar av året. ­Under sommaren dras dessutom de dyra objekten bort från utbudet, säger Per-Arne Sandegren.

Sett till den senaste tolvmånadersperioden, augusti 2014 till juli 2015, har bostadsrättspriserna i kommunen emellertid ökat med 19 procent. En kvadrat­meter bostadsrätt kostar i genomsnitt 30 344 kronor, enligt Svensk Mäklarstatistik.

Även villapriserna har stigit kraftigt de de senaste tolv månaderna, 21 procent. Medelpriset för en villa är 5 miljoner kronor.

– Jag upplever att bostadspriserna har ökat enormt under det senaste året, säger Peter Holmberg som tillsammans med Maria Nilsson har letat efter en villa i ett år och besökte en visning i förra veckan.

För ett par veckor sedan sålde de lägenheten i Midsommarkransen, så nu måste någonting hända, berättar Peter.

Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik, pekar på tre faktorer som har drivit priserna uppåt.

– Vi har en kombination av historiskt låga räntor, lågt utbud och hög efterfrågan. Det är faktorer som göder den här situationen.

Den största ökningen skedde i början av året, då Finansinspektionen flaggade för att nya låntagare skulle tvingas amortera på bostadslånen. Införandet sprack på att det behövs en lagändring för att Finansinspektionen ska kunna kräva att man amorterar på bolån.

ANNONS

Nu skjuter bostadsmarknaden fart igen efter sommarstiltjen. De Huddingemäklare som Lokaltidningen Mitt i har talat med tror att utbudet kommer att öka, men att efterfrågan också kommer att fortsätta växa.

– Jag tror att bostadspriserna kommer att fortsätta uppåt, säger Annika Östberg, fastighetsmäklare på Mäklarhuset.

Det senaste beskedet från regeringen är att man vill införa hårdare amorteringskrav under våren/sommaren 2016.

– Risken finns att det kommer att bli ett nytt prisrally, säger Björn Nygren, fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån.

Han får medhåll av Håkan Korkmaz, fastighetsmäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, som tror att både köpare och säljare kommer att skynda sig att göra upp innan amorteringskraven blir verklighet.

– Därefter kommer bostads­priserna att återgå till det normala, säger han.

Fakta

Förslag om krav på amortering

Enligt Finansinspektionens förslag ska hushåll som har en belåningsgrad på över 70 procent av bostadens marknadsvärde tvingas att amortera ned minst två procent per år.

Därefter minst en procent per år tills dess att belåningsgraden är hälften av marknadsvärdet. Regeln ska bara gälla nya bolån.

Höga bostadspriser, låg takt på bostadsbyggandet och låga räntor gör att hushållen skuldsätter sig allt mer, vilket Finansinspektionen anser vara problematiskt.

Källa: Finansinspektionen

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Huddinge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.