Nytt seniorboende dröjer

”Vad vi kan förstå kommer det att ha gått ett år innan man ens kommit till beslut om vad och när man ska göra något”, säger Rolf Lindquist om servicehuset som ska bli seniorboende.
”Vad vi kan förstå kommer det att ha gått ett år innan man ens kommit till beslut om vad och när man ska göra något”, säger Rolf Lindquist om servicehuset som ska bli seniorboende.
Servicehuset i Axelsberg håller långsamt på att tömmas på hyresgäster inför ombyggnaden till ett seniorboende.

– Låt seniorerna flytta in direkt, tycker Rolf Lindquist, SPF, ledamot av Hägersten Liljeholmens pensionärsråd.

För knappt ett år sedan beslutade Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd att avveckla kommunens servicehus Kinmanssonsvägen 43. Av de 56 hyresgäster som bodde där då bor 23 kvar. En del har flyttat till ett kommunalt seniorboende i närheten. När alla flyttat ut ska bland annat toalettstolar och spisar anpassas till de 65-plussare som ska flytta in.

Rolf Lindquist på Sveriges pensionärsförbund (SPF) har i ett brev till bland annat fastighetsborgarrådet kritiserat att äldreboendet inte rustas efterhand som hyresgäster flyttar ut.

– Vi anser det vara ett fruktansvärt slöseri att man inte låter seniorer flytta in huset snarast. Dels behövs äldreboendet, dels lämnar de som flyttar in normalt en bostad som är guld värd i dagens bostadsbrist.

Eva Wase på kommunägda fastighetsbolaget Micasa, som äger äldreboendet, menar att man måste vara aktsam om de äldre.

– Att evakuera är smärtsamt. Det är en skör målgrupp det handlar om och att bygga om med boende i huset kan bli jobbigt med höga bullernivåer och byggdamm.

Rolf Lindquist menar att många äldre redan mår dåligt.

– Det är moderna tiders ättestupa att flytta äldre människor. Vad är det man avvaktar med, säger han.

2006 beslutade den borgerliga majoriteten i Stockholms stadshus att avveckla alla servicehus och ersätta dem med senior- eller trygghetsboenden.

Larsolof Blixt (S) i Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd är kritisk till omgöringen.

– Det har gått för fort och är emot mångas önskemål. Stängningen motiveras med att det inte finns efterfrågan men det beror på att villkoren är så stränga. Många som vill till servicehus får inte ens en plats i kön.

Fakta

Seniorboende för 65-plussare

För att få en lägenhet i servicehus behövs en biståndsbedömning som görs av stadsdelsfövaltningarnas biståndshandläggare.

Lägenheterna i seniorboenden förmedlas av Stockholms stads bostadsförmedling. För att bli hyresgäst i ett seniorboende krävs att man har fyllt 65 år.

Källa: Micasa fastigheter