Nytt sjukhus i Söderort skjuts upp

akuten på Södersjukhuset där det hände
Stockholms landsting vill utreda möjligheten att utöka ombyggnad av Södersjukhuset, istället för att bygga ett akutsjukhus i Älvsjö, Larsboda eller Årsta.
Inget nytt akutsjukhus kommer att byggas i Söderort under de närmaste 15 åren. Enligt landstinget finns inte behovet än – samtidigt som det blir billigare att bygga om befintliga sjukhus.

Landstinget i Stockholm har länge undersökt möjligheten att bygga ett nytt akutsjukhus någonstans i Söderort. Älvsjö, Larsboda och Årsta har funnits som förslag.

Men flera tunga investeringar kan nu komma att skjutas upp, ett av dem är ett nytt akutsjukhus. En ny utredning från landstingsförvaltningen, som i dag når den politiska ledningen, föreslår det.

– Vi har åter gått igenom behovet av framtida vårdplatser och kommit fram till att behovet av akutvårdplatser inte är lika stort som vi tidigare räknat med, säger fastighetslandstingsrådet Paul Lindquist (M) till Mitt i.

I stället vill förvaltningen att det ska utredas om ombyggnaden av Södersjukhuset kan utökas – och om en del befintliga lokaler vid Huddinge sjukhus kan byggas om till akutplatser.

Planen har ännu inte tagits upp av landstingets politiker.