Nytt systembolag öppnar vid Ica Maxi

Systembolaget öppnar sitt tredje systembolag i Haninge, intill riksväg 73.

Men det blir inte Port 73, utan Ica Maxi som blir hyresvärd.

– Vi är glada att vi hittat en lokal som kan erbjuda det vi och våra kunder behöver, säger Systembolagets presschef Lennart Agén till ­Lokaltidningen Mitt i.

Sedan tidigare finns butiker i Haninge centrum och Västerhaninge centrum, men Systembolaget har under en tid velat etablera en tredje butik i Haninge.

Port 73:s tidigare affärsutvecklare Peter Svanberg sa i april i fjol att Systembolaget vore en drömhyresgäst för köpcentrat, men nu väljer den statliga alko-holjätten alltså andra sidan riksväg 73.

– Ica Maxi har ett intressant läge där det redan finns annan dagligvaruhandel. Vi är helt övertygade om att vi kommer att kunna ge bra service och vi är jättenöjda att vi kommit i mål, säger Lennart Agén.

De stora lokalerna, 1 400 kvadratmeter, är i dag en del av Ica Maxi men under hösten öppnar Systembolaget butiken.

– Vi har haft väldigt hög belastning på butikerna i Haninge centrum och Västerhaninge och det byggs mer och mer i denna delen av Södertörn. Planerna har vi haft i några år och på senare tid har de eskalerat.

Nu tar ombyggnaden vid. Ett 20-tal medarbetare kommer arbeta här, merparten under veckosluten.

– Man skulle kunna jämföra butiken med den vi har i Kungens kurva, säger Lennart Agén.

Trots bolagets val av etableringsplats låter Port 73:s marknadsområdeschef, Chris Helin, glad över nykomlingen i området.

”Varje ny butik som öppnar vid väg 73 är bra för Haninge och Systembolagets satsning visar på områdets potential. Atrium Ljungberg vill fortsätta att bidra till utvecklingen av såväl Haninge som Port 73 och redan under första kvartalet 2014 öppnar vi fyra nya butiker i Port 73”, skriver Chris Helin i ett mejl.

Fakta

Sålde över 460 miljoner liter alkohol 2012

Systembolagets omsättning låg på över 25 miljarder kronor under 2012, en ökning med 683 miljoner jämfört med 2011.

462 miljoner liter såldes samma år, en ökning med 0,8 procent.

Kundbesöken ökade med 0,8 procent till 118,5 miljoner besök.

Antalet anställda var 3 172 år 2012.

Antalet butiker var 421, nästan alla är i dag självbetjäningsbutiker.