ANNONS

Nytt test ska ge säkrare cancerresultat – kan göras i Roslagen

Varje år får tusentals män besked om att de fått prostatacancer. Nu har forskare och urologer vid Karolinska Institutet tagit fram ett nytt test för att upptäcka cancern – STHLM3-testet.

– Testet räddade livet på mig, säger Björn Widell.
ANNONS

Sedan 1990-talet har de män som vill testa sig för prostatacancer fått göra ett så kallat PSA-prov – ett blodprov, som eventuellt följts upp av en biopsiundersökning.

PSA-provet har dock inte kunnat skilja på behandlingskrävande och icke-behandlingskrävande cancer och har därför ofta lett till falsklarm, men man har även missat män som haft cancer.

Ett team på Karolinska Institutet har därför tagit fram ett nytt test kallat STHLM3-testet, vilket ska ge ett säkrare utslag.

– Det fungerar på samma sätt som ett PSA-prov. Vi gör dock flera analyser av blodet i stället för en som tidigare, säger forskaren och urologen Tobias Nordström.

Sommaren 2012 blev Björn Widell erbjuden att delta i testet och fick beskedet att han hade en aggressiv form av prostatacancer.

– STHLM3-testet räddade livet på mig. Hade det gått 1,5 år till hade cancern troligen legat utanpå prostatan. Jag tycker att alla över 50 borde ta ett test, även om man är orolig för vad de ska hitta så är det ju bättre än att dö, säger Björn.

STHLM3-testet erbjuds nu fram till 8 juni (och på nytt till hösten), på ett antal vårdinrättningar i länet i stället för PSA-provet.

Fakta

STHLM3-testet

Är ett blodprov för att upptäcka behandlingskrävande prostatacancer.

Testet är framtaget för män mellan 50 och 70 år.

Testet kombinerar fem proteinmarkörer, över 100 genetiska markörer plus kliniska data så som mannens ålder, tidigare vävnadsprov och familjehistoria avseende prostatacancer.

Testet har utvärderats på 58 818 svenska män och resultaten har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Lancet Oncology.

STHLM3-testet är bättre än det nuvarande PSA-testet på så sätt att det kan identifiera behandlingskrävande cancer hos män med låga PSA-värden.

Fram till 8 juni erbjuds STHLM3-testet istället för ett PSA-prov på ett antal vårdinrättningar i länet. Till hösten kommer STHLM3-testet på nytt att finnas tillgängligt på ett större antal vårdinrättningar i Stockholm.

Fakta

Här kan du testa dig i Roslagen

Aleris specialistvård i Täby

Asomeda Vallentuna vårdcentral

Danderyds sjukhus

Husläkarna i Österåker

Vallentuna Doktorn

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.