ANNONS

Nytt test ska ge säkrare cancerresultat

Varje år får närmare 10 000 män besked om att de fått prostatacancer. Nu har forskare och urologer vid Karolinska Institutet tagit fram ett nytt test för att upptäcka cancern – STHLM3-testet.

– STHLM3-testet räddade livet på mig, säger Björn Widell som fick besked om sin prostatacancer för tre år sen.
ANNONS

Närmare 10 000 män drabbas varje år av prostatacancer och 2 400 dör på grund av sin cancer.

En av dem som drabbats är Björn Widell i Grisslehamn som fick sitt cancerbesked för tre år sedan.

– Jag pratade med min husläkare för många år sedan om att ta ett PSA-prov, men han tyckte inte jag behövde det då jag inte hade några problem. Och sprungit upp och kissat på nätterna har jag gjort sen jag var 30, säger han.

Sedan 1990-talet har de män som vill testa sig för att se att de inte har prostatacancer fått göra ett så kallat PSA-prov – ett blodprov, som efter analys har följts upp av en biopsiundersökning om det visar sig att man ligger i riskzonen för att ha cancer.

Varje år tas 130 000 PSA-prov i Stockholms län – cirka 5 000 av dem leder till en biopsiundersökning.

PSA- provet har dock inte kunnat skilja på behandlingskrävande och icke-behandlingskrävande cancer och har därför ofta lett till falsklarm och inneburit att många män behövt genomgå biopsiundersökningen – vilken är både jobbig och obehaglig – i onödan. Men man har även missat män som haft cancer.

Forskare och urologer har därför jobbat för att hitta ett bättre sätt att analysera blodproven, och nu verkar man ha kommit i mål.

Ett team på Karolinska Institutet har satt ihop tidigare forskningsresultat från 2003-2015 och tagit fram ett nytt test kallat STHLM3-testet vilket ska ge ett säkrare utslag.

– Det fungerar på samma sätt som ett PSA-prov – att man tar ett blodprov, vilket signalerar vilken risk man har för att ha prostatacancer. Får man en hög risk går man vidare med en vävnadsprovtagning (biopsi). Vi gör dock många analyser av blodet istället för en som tidigare, och mäter många fler proteiner, markörer och parametrar än tidigare, säger forskaren och urologen Tobias Nordström som medverkat i framtagningen av STHLM3-testet.

ANNONS

Provet blir därmed säkrare och färre män behöver gå igenom biospiundersökningen i onödan. Cirka 60 000 män har ingått i studien. Sommaren 2012 fick Björn ett brev med ett erbjudande om att delta i testet.

– Det kostade inget så jag tog det. Efter någon månad fick jag besked om att jag rekommenderades att gå vidare med biopsiundersökningen. Då blev jag ju så klart lite orolig, säger han.

Han gjorde undersökningen och sedan följde en jobbig månad i väntan på svaret. Efter en uppföljande undersökning fick Björn beskedet att han hade en aggressiv form av prostatacancer. 27 mars 2013 genomgick han sin operation.

Björn hade tur – och jobbade hårt med bäckenbottenövningarna – och kunde hålla tätt redan efter tre veckor. Man kunde även behålla mycket av erektionsnerverna vid operationen varför sexlivet i dag funkar bra, med hjälp av viss medicinering.

– STHLM3-testet räddade livet på mig med stor sannolikhet. Hade det gått 1,5 år till hade cancern troligen legat utanpå prostatan. Jag tycker att alla över 50 borde ta ett test. När jag låg på operation var där killar i 45 årsåldern som drabbats. Även om man är orolig för vad de ska hitta så är det ju bättre än att dö, säger Björn.

STHLM3-testet erbjuds nu fram till 8 juni, på ett antal vårdinrättningar i länet i stället för PSA-provet (man behöver dock ha med sig en remiss från sin läkare). Vilka de är kan du se här.

Till hösten kommer STHLM3-testet på nytt att finnas tillgängligt på ett större antal vårdinrättningar i Stockholm. Mer info kommer finnas på sthlm3.se

– Vi vet att testet fungerar och att det är ett bra alternativ till PSA-provet. Det vi ska göra nu är att föra in det i sjukvården och utbilda personal i hur man läser av testresultaten. Det är fantastiskt att vi kommit så långt att testet kan användas i verkligheten, säger Tobias Nordström.

Fakta

STHLM3-testet

Är ett blodprov för att upptäcka behandlingskrävande prostatacancer.

Testet är framtaget för män mellan 50 och 70 år.

Testet kombinerar fem proteinmarkörer, över 100 genetiska markörer plus kliniska data så som mannens ålder, tidigare vävnadsprov och familjehistoria avseende prostatacancer.

Testet har utvärderats på 58 818 svenska män och resultaten har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Lancet Oncology.

STHLM3-testet är bättre än det nuvarande PSA-testet på så sätt att det kan identifiera behandlingskrävande cancer hos män med låga PSA-värden.

Fram till 8 juni erbjuds STHLM3-testet istället för ett PSA-prov på ett antal vårdinrättningar i länet. Vilka de är kan du se här. Till hösten kommer STHLM3-testet på nytt att finnas tillgängligt på ett större antal vårdinrättningar i Stockholm. Mer info kommer finnas på sthlm3.se

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.