Nytt torg överdäckar ”vägdiket” i Torsvik

Förra veckan presenterades fem förslag på hur Centrum-Torsvik kan byggas ut. I alla förslagen däckas Södra Kungsvägen över i Torsvik.

Mitt i Lidingö Tidning visade upp planerna för några Lidingöbor och fick blandade reaktioner.

– Jag tycker inte man ska göra något mer än att möjligtvis göra något åt centrum. Det bästa vore om man glasade in det, som det är nu vill man inte handla här om det är dåligt väder, säger Malin Herrström, som Mitt i Lidingö Tidning träffar på i centrum.

Anna Berger, som jobbar i Torsvik och bor i centrum, vill gärna se en mer omfattande utbyggnad.

– Jag tycker inte riktigt om Torsvik som det ser ut nu och jag gillar tanken på att bygga ihop Torsvik med centrum. Det vore kul med mer folk och fler butiker och kaféer, säger hon.

Som Lidingö Tidning berättade i fredags har kommunen nu tagit fram fem förslag på hur Lidingö kan byggas ut. Det minst omfattande förslaget innehåller bara en kortare överdäckning av Södra Kungsvägen i Torsvik och att Lidingö centrum byggs ut med ett antal nya bostads- och affärskvarter med underjordisk parkering.

I det mest omfattande förslaget byggs centrum ut, Lidingöbanan dras via centrum, Södra Kungsvägen läggs i tunnel från Torsvik till rondellen vid Lejonvägen. Dessutom görs en lång överdäckning över Torsvik ända från brofästet.

En ny stadshuspark sydväst om Lidingö stadshus med station för Lidingöbanan, ett nytt Torsvikstorg uppe på det nuvarande ”diket” och en ”aktivitetspark” kan bli verklighet beroende på vilka förslag som Lidingöborna gillar bäst.

Förslagen ger även mellan 1 300 och 2 800 nya bostäder och många nya butikslokaler.

Lidingöborna ska snart få säga sitt om planerna i ett samråd. Sedan ska två förslag presenteras som det eventuellt blir en folkomröstning om.

Alla Lidingös politiker oavsett färg är eniga om att de nu vill lyssna på vad Lidingöborna har att säga om planerna innan de tar vidare ställning.

Men Miljöpartiet ger redan nu en hint om att de tycker att en förutsättning för en stor utbyggnad är att man kan dra Lidingöbanan via centrum.

– Vi ser inte en utbyggnad som hållbar annars, säger Thomas Bengtsson, gruppledare.

Och Kent Ivarsson (C) är skeptisk till att projektet ekonomiskt ska kunna gå plus minus noll genom inkomster via byggrätter och bidrag.

– Hela projektet är osäkert ekonomiskt, säger han.

Vid en överdäckning av Södra Kungsvägen vid Torsvik försvinner vägdiket och ersätts av en ny lokalgata med ett torg kantat av nya bostadshus.

foto: pekka pääkkö

Vilka förändringar vill du se i Centrum-Torsvik?

Joey Karma, 
Hersby: ”Jag tycker det är bra med nya bostäder, men de behöver ju inte täcka över allt. Det är mysigt att Lidingö inte är så stort.”
Lisa Lindström, Sticklinge: ”Jag gillar idén att dra hit Lidingöbanan, jag gillar spårväg. Mer bostäder är ju också bra.”
Jane Gumpel, 
Jobbar på 
Lidingö guld: ”Ju mer folk här desto bättre. Centrum borde byggas ut med fler butiker och restauranger.”
Eva Nordlander, centrum: ”Jag kommer att rösta på minsta möjliga förändring. Det enda jag tycker de bör göra är att glasa in centrum.”