Nytt torg ska locka med design och mat

I förra veckan invigdes Hesselmans torg i Sickla köpkvarter. Det ska vara en inbjudande mötesplats i ett bortglömt mellanrum.

Urban Deli, inredningsbutiker, ett huvudkontor och närheten till kollektivtrafiken kommer att locka folk till det nybyggda Hesselmans torg, tror Åke Reichard, marknadsområdeschef för fastighetsbolaget Atrium Ljungberg.

– Vi ville skapa en entré till Sickla från Saltsjöbanan, Sickla bro och Värmdövägen. Vi ser framför oss att folk kan slå sig ner här och njuta i söderläget.

I torsdags invigdes torget och konstverket ”Sickla vatten”, som ska leda resenärer från bland annat Saltsjöbanan till torget. ”Sickla vatten” binder ihop de olika nivåerna med vattenfall, ramper och grönska.

– Verket består av tre delar, dels det fysiska med betongen, bänkarna och grönskan. Sedan är det ljus och ljudet av vatten, säger konstnären Maria Ängquist Klyvare, som vill ge besökare ett andrum i köpstressen.

Torget och trappan har utarbetats med tanken att sammanbinda gammalt och nytt. På samma plannivå som ateljébutikerna i köpkvarteret ligger Intrum Justitias nybyggda huvudkontor. Ovanför trappan ligger Atlas Copcos gamla huvudkontor från 1960-talet, som Atrium Ljungberg byggt om till ett modernt kontorshus.

Huset har fått namnet HK 60 och på bottenplanet finns utställningslokaler för inredningsbutiker: Edsbyn, Ballingslöv och Zandwoort är några av de nya hyresgäster som ska flytta in.

Just nu färdigställs lokalerna till de nya hyresgästerna, bland annat är det tänkt att Urban deli ska öppna i mars. I HK 60 har redan flera företag flyttat in.

– Det som är så intressant med området är att det gamla och det nya ständigt möts. Vi har i princip hus från varje tiotal sedan 1890-talet, säger Åke Reichard.