Nytt vapen mot duvskiten

Kistabon Patrick Lönnberg kallar gångbanan ovanför busstorget för ”avträdesrännan” på grund av all duvskit.
Kistabon Patrick Lönnberg kallar gångbanan ovanför busstorget för ”avträdesrännan” på grund av all duvskit.
Bajsande duvor är ett stort problem i Kista centrum. Upp till tio invånare i veckan klagar på hur fåglarna skitar ner.

En kladdig gel kan nu börja användas för att jaga bort dem.

– I vintras var det hundratals duvor uppe på balkarna här, det låg högar av exkrementer på gången, och man var tvungen att gå längst ut för att inte bli ”flygbombad”, säger Kistabon Patrick Lönnberg.

Högar av duvbajs täcker flera delar av räckena längs gångbanan mellan Systembolaget och norra t-baneuppgången när Lokaltidningen Mitt i besöker platsen.

För ett par veckor sedan skrev Patrick Lönnberg till stadsdelsförvaltningen. Roger Örneholm, som är ansvarig för utemiljön i stadsdelen, säger att han får in många klagomål på duvorna:

– När det är som värst får jag 8–10 klagomål i veckan. Men den gången och bussterminalen är trafikkontoret ansvarig för. Vi försöker få trafikkontoret att göra något drastiskt åt det, men vi får inga reaktioner alls.

Men Cin Nilsson, trafikkontorets ansvarige för renhållningen i Kista, är väl medveten om problemet, och för samtal med SL för att försöka få till en mer långsiktig lösning för busstorget.

– Vi är där och sopar och tömmer papperskorgar varje dag. Men duvskit måste man spola och det kan vi inte göra så ofta, det kostar mycket pengar. Men vi ska göra det i Kista inom kort, säger hon.

En hel del vassa ”spikar” har redan satts upp på sina ställen för att göra centrum mindre attraktivt för duvorna, men spikarna har haft dålig effekt och riskerar också att skada duvorna.

På Blackebergs och Vällingbys tunnelbanestationer har MTR under våren testat Bird proof gel, en klibbig gel som penslas ut och som duvorna inte tycker om att sätta sig på. Gelen är biologiskt nedbrytbar, utan gifter och skadar inte duvorna. Enligt MTR:s pressansvarige Rasmus Sandsten har det gett otroligt bra resultat, och nu ska de bland annat kolla förutsättningarna för att använda gelen på Kista t-banestation.

Och möjligen kan gelen bli en del av SL:s och trafikkontorets långsiktiga lösning för busstorget.

För tillfället är det ganska få duvor runt busstorget, vilket troligtvis har samband med de skyltar om matningsförbud som nyligen monterats.

När duvorna matas lockas fler dit, och när duvorna blir för många blir de ett problem, en sanitär olägenhet som kan sprida olika smittor.

– En enskild individ är inget problem, men när en art finns i stora mängder på fel plats, då blir den ett skadedjur, säger Tommy Tuvunger, chef över trafikkontorets skadedjursgrupp.

Men vem som monterat skyltarna är ett mysterium. Varken trafikkontoret, SL eller stadsdelsförvaltningen har satt upp dem.

– Det kan ju vara någon privatperson som har ledsnat, säger Tommy Tuvunger.

Fakta

Vad tycker du om duvorna i Kista centrum?

Dina Ahmed, 20, Husby: ”Det är fint med duvor, tycker jag. Men ibland stör det mig att folk matar dem. Då kommer det fler. Det finns bättre platser för dem.”
Bengt Hansson, 59, Akalla: ”Rent allmänt är det för mycket duvor. När man passerar här får man hålla sig åt sidan så man inte får skit på sig.”
Annika Bonnarp, 45, Sollentuna: ”Det är smutsigt och mycket duvskit här. Men de får gärna springa runt här, så länge det inte kommer skit på en själv.”
Ziad Odesson, 56, Kista: ”Dels är de ett vackert inslag i vardagen, men dels är det smutsigt här. Det måste finnas en lösning som är bra för både duvor och människor.”