Oärliga katthandlare upprör många

Siamesen Vladimir från Hägersten är en av många som engagerar sig i frågan om oseriösa katthandlare.
Siamesen Vladimir från Hägersten är en av många som engagerar sig i frågan om oseriösa katthandlare.
Sjuka, skygga kattungar och veterinärsräkningar på flera tusen kronor.

Det blir verkligheten för många av dem som köper djur från en oseriös kattmäklare.

Många köpare har hört av sig efter Mitt i:s artikel om oseriös katthandel.

Lokaltidningen Mitt i:s artikel om Spångaparet som sålde sina kattungar till lurendrejare har väckt en hel del reaktioner på sociala medier. Mejl från stockholmare som känner igen sig fortsätter att komma in till redaktionen.

De flesta har köpt en katt av lurendrejare. Köparna vittnar om betydligt värre konsekvenser än att få en huskatt till priset av en raskatt.

En läsare tror sig ha identifierat en kvinna som säljer vanvårdade huskatter men hävdar att de är raskatter. Läsaren har kontakt med flera personer från Stockholmstrakten som lär ha köpt kattungar av samma kvinna.

Alla vittnar om samma sak – ungarna har varit skygga och mått dåligt och vid veterinärbesök har det visat sig att katterna varit för unga för att skiljas från sin mamma. Flera av dem har haft njurproblem till följd av mycket hög stress.

För den som trott sig köpa en raskatt för 4 500 kronor har kostnaden för en osocialiserad kattkrake i slutändan landat på över 10 000 kronor med alla veterinärkostnader. Andra katter har varit så illa däran att de varit tvungna att avlivas.

På Facebook har artikeln delats flitigt, bland annat av Stockholms katthem, vars delning i sin tur delats 80 gånger, fler än två hundra har reagerat och många kommenterat.

”Synd att deras honkatt ej var steriliserad men detta par tog i alla fall sitt ansvar och sålde kattungarna vid bra ålder till ett par de trodde skulle ge dem ett bra hem. Vidrigt att de blev lurade och att paret troligen gör detta om och om igen!”, kommenterar Evelina Persson på Stockholms katthems delning.

Många är överens om att man inte ska köpa en katt som inte är chip-märkt.

”Hade katterna varit chipade vilket alla katter borde vara så hade det gått att se var dom håller hus. Som köpare köper jag ingen katt som inte är i ordning. Chip, vaccin och avmaskad. Det plus ett högre pris ger seriösa säljare och ökad chans för seriösa köpare med.”, skriver Anna-Karin Hällvall.

Vissa tycker inte att man ska köpa katter på Blocket alls.

”Det enda vettiga är såklart omplaceringsdjur. Att köpa från uppfödare skapar ju bara efterfrågan och fler katter föds till världen. Låt oss ta hand om de som redan finns.”, skriver Daniel Rolke.

Medan andra bara tycker synd om kattungarna.

”Fy vilka hemska människor. Hoppas verkligen att folk ser detta. Hur kan man vara så girig, stackars katter. Hoppas att dom har det bra.”, skriver Barbro Stenborg.

Att problemet med oseriös katthandel är utbrett bekräftas av veterinär Marie-Louise Drugge på Sollentuna veterinärklinik.

”Artikeln varnar för oseriösa försäljare på Blocket. Vi har kunder som med stor sannolikhet råkat ut för dessa…”, skriver Sollentuna veterinärklinik på Twitter angående Mitt i:s artikel.

På kliniken stöter de ofta på katter som är väldigt små och uppvisar beteenden som uppstår när de tas från kattmamman för tidigt. De har starka misstankar om att det rör sig om katter som förmedlats i andra hand.

Fakta