Obekräftat varglarm: ”Gjorde utfall mot tax”

En varg.
Den senaste månaden har privatpersoner uppgett att de sett vargar i Österåker vid tre tillfällen.
Privatpersoner har åter sett vad som kan vara vargar i Österåker. I Flaxenvik utanför Åkersberga uppgav en person i helgen att en hund utsatts för utfall från varg.

– Jag och min kollega tänker försöka ta kontakt med den som rapporterat det. Så länge vi inte har kvalitetssäkrat observationen får vi utgå från att det kan vara varg, säger Arne Söderberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen.

– Det kan innebära en risk för lösspringade hundar och får som är ute.

Enligt uppgifterna från en privatperson ska denne ha sett två möjliga vargar i Flaxenvik norr om Åkersberga. Observationerna gjordes i söndags (13/11) 22.45 och 23.15 och finns inlagda på Länsstyrelsens rapporteringssida rovobs. Enligt rapportören sågs vargarna ”nära fårhage” vid Flaxenviksvägen 48. I den andra av de två knapphändiga rapporter personen skrivit står kort och gott: ”Två vargar gör utfall mot mig och min tax”.

Men enligt Arne Söderberg är det inte ovanligt att inrapporterade rovdjur i slutänden visar sig vara något helt annat än man trott.

– Det kan vara svårt att se. Till en rapport från Arlanda i fjol fick vi en film. Det var kolsvart och man såg bara skuggor av tre större hunddjur som kunde vara vargar som sprang. Men det visade sig vara hundar.

– Men vi är glada för alla rapporter vi får. Man vet ju aldrig vad det är förrän man kontrollerat det. Alla rapporter är viktiga och det ger oss en bild av djurens aktivitet.

På rovobs kan man också läsa att någon rapporterat om tre möjliga vargar i Margretelund, bara tre dagar innan händelsen i Flaxenvik. Månaden innan (22/10) anmälde någon dessutom att fyra vargar setts vid länsväg 276, vid avfarten till Lugnets Motorstadion.

Arne Söderberg är tveksam till att så många som 3-4 eller fler vargar förekommit på samma plats i Österåker. Det händer nämligen bara i revir och då är några av vargarna i gruppen ungar, säger han. I södra Roslagen finns inget känt revir sedan Rialareviret upphörde 2013. Annars strövar vargarna oftast omkring ensamma eller i par, säger han.

– Det finns inga indikation på att det blivit något vargrevir i området.

Den enda bekräftade vargförekomsten i länet just nu är i Södertäljetrakten där det finns två fjolårsvargar i ett tidigare vargrevir. I norra delen av Uppsala finns också varg, berättar Arne Söderberg.