Obermüller (MP) går emot egna partiet – fäller beslut om bostäder söder om Västerled

Det blir inga bostäder söder om Västerled i Bromma.
Det blir inga bostäder söder om Västerled i Bromma.
Miljöpartiet har gått med på en kompromiss och säger ja till 150 nya bostäder i Ålsten söder om Västerled i Bromma.

Det gillar inte stadsbyggnadsnämndens gruppledare Cecilia Obermüller, (MP), som nu fäller det egna partiets beslut.

– Man måste kunna se sig själv i spegeln, säger hon.

Det omstridda förslaget att bygga upp till 300 bostäder söder om Västerled tas i dag återigen upp i stadsbyggnadsnämnden.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har länge varit positiva till planerna, men hade fram till idag inte lyckats få med sig Miljöpartiet på tåget.

I dag rapporterade dock Dagens Nyheter att Miljöpartiets fullmäktigegrupp har gått med på en kompromiss som innebär att partiet säger ja till att 150 hyresrätter byggs på området.

– Det här är en bra avvägning där vi får fram välbehövliga bostäder och samtidigt tar hänsyn till områdets karaktär och naturvärden, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP), till Dagens Nyheter.

Men några bostäder kommer det inte att bli, trots kompromissen.

Cecilia Obermüller, miljöpartiets gruppledare i stadsbyggnadsnämnden, berättar nämligen för Mitt i att hon tänker rösta mot egna partilinjen.

– Man måste kunna se sig själv i spegeln, konstaterar hon, och fortsätter:

– Att bygga bostäder där strider mot så många miljöpartistiska principer. Det handlar om höga naturvärden, barnperspektiv och medborgarnas inflytande. Samtidigt tycker jag att det är värt att poängtera att det redan byggs mycket i Bromma och i området, vilket är utmärkt. Men inte på just den här platsen, säger hon.

Eftersom Alliansen kommer att rösta nej till förslaget räcker det med ett nej från Obermüller för att hela förslaget ska fällas. Och så kommer det alltså att bli. Skogspartiet längs med vägen kommer därmed att förbli skog.

Vad tror du att dina partikamrater tycker om att du röstar emot det egna förslaget?

– Det kommer att bli diskussioner. Det har redan diskuterats och det kommer att fortsätta diskuteras, säger hon.