Obesiktad hiss brukades i nästan ett år – måste betala 91 000

Trasig hiss för funktionshindrade obesiktigad i Upplands Väsby
Hissen för funktionsnedsatta i en fastighet på Saturnusvägen var i bruk, trots brister och användingförbud.
En fastighetsägare i Upplands Väsby måste betala 91 000 kronor efter att ha haft en obesiktad hiss i bruk i nästan ett år. Det beslutar Upplands Väsbys bygg- och miljönämnd. Men det stämmer inte, menar fastighetsägaren.

I november förra året gjorde kommunens bygglovavdelning ett oanmält besök i en fastighet på Saturnusvägen i Upplands Väsby. Då upptäckte inspektörerna att en av hissarna i fastigheten var i bruk, trots att den saknade en giltig besiktningsmärkning.

– Om anläggningen är i drift, trots rådande användningsförbud, vid besöket så har vi möjlighet att besluta om användningsförbud kombinerat med vite, skriver Meysam Tarazandeh, tillsynshandläggare på bygg- och miljökontoret i Upplands Väsby, i ett mejl till Mitt i.

Måste betala 91 000 kronor

I beslutet skriver bygg- och miljönämnden att det tidigare besiktningsprotokollet gick ut i slutet av januari förra året, vilket innebär att hissen haft användningsförbud i nästan ett år. Men trots förbudet menar de att hissen varit i bruk, och i det nya besiktningsprotokollet skriver inspektörerna att hissens nödtelefon och den elektriska nödbaxningen är ur funktion, vilket innebär ”brister som utgör omedelbar betydelse för säkerhet och hälsa”.

Därför beslutar bygglovavdelningen att fastighetsägaren ska betala 91 000 kronor i sanktionsavgift.

Fastighetsägaren Sagax nekar

Fastighetsbolaget Sagax, som äger fastigheten och ansvarar för hissarna, vill inte kommentera byggnämndens beslut men nekar till att en hiss med brister varit i bruk i fastigheten. Enligt bygg- och miljönämnden har fastighetsägaren Sagax inte försökt bestrida beslutet.

Dan Guter, grossistchef på livsmedelsföretaget som hyr fastigheten av Sagax, säger att hissen är inspekterad och godkänd sedan januari i år fram till 2020, och att han inte haft någon kännedom om några brister.

– Det är en hiss mellan en entré- och övervåning som är till för funktionshindrade, och användes nästan aldrig, säger han.