Öbo tog hem SM i bageri

För en vecka sedan stod Lidingöbon Josefina Jaktlund och hennes klasskamrat Erik Mogren som vinnare i Skolmästerskapen i bageri, som gick av stapeln i Göteborg.

Josefina Jaktlund går tredje året på gymnasiet på Stockholms hotell- och restaurangskola med inriktning bageri och konditori. Strax innan jul fick hon veta att hon blivit uttagen att tävla i Skolmästerskapen i bageri i Göteborg.

– Alla som ville tävla fick skicka in en video där man bakade och så plockade de ut tio skolor som hade de bästa filmerna, berättar Josefina Jaktlund.

Tillsammans med klasskamraten Erik Mogren var de ett av alla par som blev uttagna att tävla.

– Sedan i julas har vi vetat om att det är vi två som ska tävla. Vi har småtränat hela tiden fram till för två veckor sedan, då hårdtränade vi. Det har varit väldigt mycket träning, säger Josefina Jaktlund.

Men övning ger färdighet och all träning gav resultat. Förra tisdagen fick de unga bagarna och konditorerna ta emot första pris i Skolmästerskapen i bageri och konditori.

– Det känns bra att man har kämpat så hårt för det och tränat så mycket och att det lönade sig. Vi fick första pris sammantaget som lag och sen vann jag för bästa wienerbröd och bästa tårta, säger Josefina.

På själva tävlingsdagen blev det uppgång tidigt. Halv sju började klockan ticka ner. På fyra och en halv timme skulle alla lag göra fyra olika sorters wienerbröd och fyra olika sorters vetebröd, totalt åtta marsipanfigurer, fyra enkilosbröd och 15 stycken halvkilosbröd. Och dessutom varsin prinsesstårta.

– Dagen innan fick vi en timme på oss av väga upp alla ingredienser och förbereda oss för tävlingen. Sedan på tävlingsdagen skulle vi baka allt. Det var inte jättesvårt eftersom vi hade övat på tid en hel del innan.

Det svåraste i tävlingen tycker Josefina Jaktlund var att göra marsipanfigurer.

– Det var nog det vi hade mest problem med. Vi skulle göra fyra var och alla skulle se exakt likadana ut och väga 100 gram styck. Jag gjorde tvättbjörnar och min kompis gjorde lunnefåglar.

Fakta
Fakta

Gillar att göra tårtor

Namn: Josefina Jaktlund

Ålder: 19

Bor: Lidingö

Familj: mamma, pappa och storasyster

Utbildning: Går tredje året på Stockholms hotell- och restaurangskola.

Fritidsintressen: Att gå på gymnastik, baka och att vara med kompisar

Drömmer om: Att jag ska jobba inom det här yrket och lyckas så bra jag kan. Det lutar mer åt att jag kommer att hålla på med konditori än bageri.

Bästa bakverket: Jag gillar mest att göra tårtor eftersom jag tycker det är väldigt roligt med dekoration.